Galerii: peaminister andis Pärnus üle riiklikud autasud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Andrus Andsip andis vabariigi aastapäeval Pärnus Endla teatris üle riiklikud kultuuri-, spordi- ja teaduspreemiad ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna.

Riigi kultuuripreemia pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest pälvisid Ester Mägi, Toivo-Peep Puks ja Enn Põldroos.

Kultuuripreemia 2013. aasta loominguliste saavutuste eest sai rahvusvahelise tegevuse ja kõrgetasemeliste rollide eest rahvusooperis Estonia Ain Anger, näitusetegevuse eest Ivo Lill, näituse „Eesti asi“ eest Anu Raud, raamatute "Saksa Ordu ajalugu" (Klaus Militzer), "Nii taevas kui ka maa peal" (Werner Bergengruen), "Vergiliuse surm" (Hermann Broch), "Vanad meistrid" (Thomas Bernhard) tõlkimise eest Mati Sirkel ning klarnetikontserdi „Ekstaatiline palverändur“ ja sümfoonia „De profundis“ eest Erkki-Sven Tüür.

Spordi elutööpreemia pälvis Heino Jeret pikaajalise ja tulemusliku töö eest Eesti spordielu arendamisel ja korraldamisel ning Jaak Salumets suurepäraste sportlike saavutuste eest  korvpallurina ja tulemusliku tegevuse eest  korvpallitreeneri ja -arendajana.

Spordipreemia 2013. aasta tulemuste eest sai kahe individuaalse kuldmedali ja ühe võistkondliku pronksmedali võitmise eest rattaorienteerumise maailmameistrivõistlustel Tõnis Erm, individuaalse kuldmedali ja võistkondliku pronksmedali võitmise eest laskmise Euroopa meistrivõistlustel Anžela Voronova, individuaalse kuldmedali ja võistkondliku hõbe- ning pronksmedali võitmise eest juunioride arvestuses laskmise Euroopa meistrivõistlustel Peeter Olesk, silmapaistva ja tulemusliku tegevuse eest 12. Eestimaa talimängude korraldamisel ja regionaalse spordielu arendamisel Tarmo Volt, silmapaistva ja tulemusliku töö eest Eesti kuldse epeenaiskonna ettevalmistamisel vehklemise Euroopa meistrivõistlusteks epeenaiskonna treenerid Kaido Kaaberma, Samuil Kaminski, Viktor Kirpu, Helen Nelis-Naukas ja Natalja Kotova, suurepäraste sportlike saavutuste eest veemoto Euroopa ja maailmameistrivõistlustel Eesti veemotokoondise liikmed Rasmus Haugasmägi, Jüri Jõul, Paul Zujenkov, Marek Peeba ja Ott Joala.

Riigi teaduspreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest said Ain Heinaru ja Enn Tarvel.

Teaduspreemia eelmise nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest pälvisid  täppisteaduste alal uurimuste tsükli „Operaatorideaalid ja tensorkorrutised Banachi ruumide struktuuri-uuringutes” eest Eve Oja, keemia ja molekulaarbioloogia alal uurimuste tsükli “Funktsionaalsed materjalid elektrokeemilisteks rakendusteks” eest Kaido Tammeveski, tehnikateaduste alal uurimuste tsükli „Uudsed alalispingemuundurid taastuvenergeetikas“ eest Dmitri Vinnikov, Indrek Roasto ja Tanel Jalakas, arstiteaduse alal uurimuste tsükli „Aju plastilisuse regulatsiooni molekulaarsed mehhanismid” eest Aleksandr Žarkovski, geo- ja bioteaduste alal uurimuste tsükli „Seente elurikkuse ja biogeograafia globaalsed mustrid” eest Leho Tedersoo, põllumajandusteaduste alal uurimuste tsükli „Juurtoitumise strateegiad metsade jätkusuutlikkuse tagamisel muutuvates kliima- ja maakasutuse tingimustes” eest Krista Lõhmus ja Ivika Ostonen-Märtin, sotsiaalteaduste alal uurimuste tsükli „Hariduslik stratifikatsioon ja elukestev õpe” eest Ellu Saar ja humanitaarteaduste alal uurimuste tsükli „Balti riikide poliitiline areng“ eest Andres Ilmar Kasekamp.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhind anti tänavu Eesti kirjandusmuuseumi vanemteadurile ja  Eesti teaduste akadeemia akadeemikule Arvo Krikmannile eesti rahvaluule väikevormide suureks kirjutamise ning lingvistilise folkloristika arendamise eest, huumoriküllase keele- ja keeleanalüütilise huumorikäsitluse eest, eesti sõnakultuuripärandi rahvusvahelise tutvustamise ning humanitaarteaduste edendamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles