Käsitöö: väärisehted vajavad hoolitsust

, kullassepp-ehtekunstnik/Maarja-Magdaleena Gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvarõngad.
Kõrvarõngad. Foto: Erakogu

Ehted, mida kanname, on meie igapäevaelu vaiksed tunnistajad ja väsivad ning vajavad hoolitsust nagu meiegi.

Väärismetallist ehted on loodud kestma kauem ja nii on neid võimalik ju koguni põlvkonniti edasi pärandada. Ka kulumise jäljed ehtel on kaunid ja võivad kõneleda oma lugu.

Vanarahvas ütles, et hea inimese hõbe ei tumene.Olen nõus arvamusega, et parim ehte hooldus on ehte kandmine. Tõepoolest, näiteks hõbeehe, mis on iga päev kasutuses ei tuhmu nõnda ruttu kui ehe, mis lebab riiulil. Seepärast soovitan ehteid, mida parasjagu ei kanna, hoida kindlalt suletavas karbis. Sel moel ei pääse õhuniiskus metalli oksüdeerumisprotsessi kiirendama. Samas tasub teada, et nii metallid kui paljud pehmed kivid nagu korall, türkiis ja ka pärlid on väga tundlikud kosmeetika, lõhnaõlide jne. mõjudele ja võivad tuhmuda või oma värvi muuta nende ainetega kokku puutudes.

Lihtne kodune võimalus hõbe- ja kuldehete puhastamiseks on neid lihtsalt sooja vee ja õrnatoimelise pesuainega pesta. Kõiksugu õnarused ja kivide tagaküljed saab hästi puhtaks kasutades pesemisel näiteks vana hambaharja. Ehteid võib ka mõni minut keeta vees, kuhu on lisatud paar tilka pesuainet ja seejärel harjata ning korralikult kuivatada pehme salvrätiga. Keeta ei ole hea merevaiguga ehteid kuna kuumus võib muuta merevaigu tooni. Muidugi võib proovida erinevaid kaubanduses pakutavaid keemilisi ehte puhastusvahendeid. Küllaltki levinud hambapastaga puhastamist ei julge soovitada, sest hambapasta sisaldab osi, mis võivad ehte pinda kriipida.

Kui on tegemist suurema, detailirohke või põhjalikumat puhastamist vajava ehtega, siis soovitan pöörduda kullassepa-ehtekunstniku poole. On huvitav märkida, et näiteks Vene tsaariperekonna ehteid lasti vähemalt aasta-paari tagant ehtemeistril üle vaadata, et vajadusel midagi parandada või puhastada.

Reisides võiks kaasa võetud ehted olla eraldi tugevas karbis, et nad transportimisel viga ei saaks. Liigne muljumine ja painutamine ei tule kindlasti kasuks. Autoriehe kilekotikeses või kuskile prillikarbi nurka pigistatuna ei mõju väärikale ehtele hasti. Ja ikka võiks aeg-ajalt oma ehet lähemalt uurida kas kõik on ikka kena ja terve

Kui kanname oma ehteid armastuse ja hoolivusega, püsivad nad kaua meid kaitsmas ja kaunistamas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles