Juunikuu tuleb tavalisest soojem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunikuine ilm tuleb muutlik
Juunikuine ilm tuleb muutlik Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Juunikuu ilm on vahelduv, ilmajaam ennustab nii sooja- kui külmalaineid. Kõige soojem peaks olema kuu teine dekaad, kuid jaaninädalal on ilm muutlik.

Kui tavaliselt on juunikuise õhutemperatuuri norm 13,3-15,6 kraadi, siis sel aastal tuleb kuu keskmisest soojem, teatas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut.

Jaanikuus esineb nii soojalaineid kui ka paaripäevaseid loodest saabuvaid külma õhu sissevoolu perioode. Igas dekaadis, suurema tõenäosusega dekaadide keskel, esineb jahedamaid päevi, kui õhutemperatuur langeb pikaajalisest keskmisest madalamale.

Kõige soojem peaks olema teine dekaad, kui läänevoolus liiguvad tsüklonid soodustavad lõuna ja ida poolt Eestisse sooja õhu sissevoolu. Samas loob tsüklite tagaosas olev jahedam õhumass head eeldused äikesepilvede tekkeks.

Sademeid on oodata normi piires või kohati ka vähem. Kõige kuivem on ilm esimese dekaadi teises pooles ja teise dekaadi algul.

Jaanipäeval ebapüsiv ilm

Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogia Instituudi sünoptiku Taimi Paljaku sõnul on jaanipäeva ilma väga raske prognoosida, sest võrdluse aluseks pole ka võtta mõnd head analoogaastat. «Juunikuu on üldse väga raskesti prognoositav, sest allikaid on palju ja igal on omad arvamused.»

«Suure tõenäosusega on jaaninädal ebapüsiva ilma ja vihmahoogudega, halvema variandina võib olla veel jahe kah,» sõnas Paljak.

«Isegi 2006. aastal, mis oli üldiselt suhteliselt kuiv, olid jaanipäeva paiku sajud. Aga kuidas need täpsed satuvad, on võimatu ette ennustada,» lisas ta. Tema sõnul olid siis tugevad sajud hommikupoolikul ja õhtuks läks kuivaks. «Sarnane muutlikkus ongi ebapüsivale ilmale iseloomulik.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles