Pärnu muuseum avab hansanäitused

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel "Kangas hansalinnas" annavad välja pandud esemed aimu keskaegsest riietusest.
Näitusel "Kangas hansalinnas" annavad välja pandud esemed aimu keskaegsest riietusest. Foto: Tartu Linnamuuseum

Reedel kell 16 avatakse Pärnu muuseumis Aia 4 suvenäitused "Hansalinn Pärnu. Arheoloogialeiud Pärnu kultuurikihist" ja "Kangas hansalinnas".

Esimesena nimetatud näituse idee on näidata Pärnu kultuurikihis ladestunud äärmiselt rikkalikku importkeraamika ja klaasnõude valikut.

Eesmärk ei ole näidata ainult nõude katkeid või kilde, vaid lisada osaliselt rekonstrueeritud nõud või joonised, mis annaksid ülevaate nõude tegelikust kujust ja ilmest.

Valik võimaldab hoomata 13.-17. sajandi Pärnu kaubanduse geograafiat sajandite kaupa.

Näituse on koostanud Margo Samorokov, Ülli Kont ja Aldur Vunk ning kujundanud Jasper Zoova.

Tartu linnamuuseumi näitusel "Kangas hansalinnas" on välja pandud Tartu keskaegsetest jäätmekastidest kogutud tekstiilileiud.

Näitus räägib kangaste valmistamisest, kangakaubandusest ja -kasutusest keskajal.

Omaette tähelepanu väärib 14. sajandi teise poole riietuse rekonstruktsioon, mis koostati Rootsist ja Gröönimaalt leitud terviklikumate rõivaesemete ja Tartu leidude põhjal.

Näituse pani kokku Tartu ülikooli doktorant Riina Rammo ja kujundas Jaana Ratas.

Mõlemad näitused on pühendatud Pärnu rahvusvahelistele hansapäevadele kui selle suve suursündmusele ja jäävad avatuks 11. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles