Pärnus HIV-positiivseid inimesi ei avastatud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-teemalise teavituskampaania maskott.
HIV-teemalise teavituskampaania maskott. Foto: Toomas Huik

Möödunud nädalavahetusel oli võimalik viies Eesti suuremas linnas teha HIV-kiirteste. Kokku käis end kahe päeva jooksul testimas 1683 inimest. Pärnus tehtud kiirtestid näitasid kõik negatiivset tulemust.

Viies Eesti linnas kokku ostutusid positiivseks 38 testija tulemused. Nõustamise käigus selgus, et 27 inimest olid oma staatusest juba teadlikud ning soovisid seda üle kontrollida. Esmapositiivseid tulemusi oli 11, teatas Tervise arengu instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson.

Tervise arengu instituudi kampaania „Ainus viis kindel olla – mine testima!“ raames olid testimistelgid avatud Tallinnas, Narvas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis, kolmes viimati nimetatud linnas sai kiirteste teha esmakordselt.

Tallinnas käis testimas 569 inimest, neist neli olid esmaspositiivsed. Jõhvis oli 288 testitud, neist viis esmapositiivsed. Narvas testiti kahe päeva jooksul 342 inimest, kellest kahe test osutus positiivseks.

Tartus tehti test 329 ja Pärnus 152 inimesele, HIV-positiivseid inimesi nendes linnades ei leitud.

Tallinnas ja Narvas oli võimalik ka juba varem, 16. mail kiirteste teha ning täpsustatud andmetele käis siis kahes linnas kokku testimas 649 inimest, nendest 27 test osutus positiivseks. Vähemalt neli neist olid varem oma HIV-nakkusest teadlikud ja tegid kordustesti.

Testimisüritusi toetas Euroopa Sotsiaalfondi programm „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011“ ning läbi aitasid neid viia HIV-positiivsete võrgustik ja Eesti ettevõtete koalitsioon HIV/AIDS vastu. Testidega varustas AIDS Healthcare Foundation.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles