Küünlaleek Kergu rahvamaja asemel kõneleb Virvele saatusekaaslastest

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Ema ütles, et nüüd on minek. Me ei olnud midagi ette valmistanud, nii nagu me soojast voodist välja tulime, oli vaja hakata riidesse panema,” meenutab Virve Lilienthal (Murd) hommikut täna 65 aastat tagasi.
”Ema ütles, et nüüd on minek. Me ei olnud midagi ette valmistanud, nii nagu me soojast voodist välja tulime, oli vaja hakata riidesse panema,” meenutab Virve Lilienthal (Murd) hommikut täna 65 aastat tagasi. Foto: Ants Liigus

Kergus vana rahvamaja asemele paigaldatud mäletuskivi juures süütab Virve Lilienthal täna küünla, mille hubisev leek kõneleb talle saatusekaaslastest ja märtsipäevast 65 aastat tagasi.

Sohlu külast on Kerku kilomeetrit viis, aga see tee ei ole Virve Lilienthali (varem Murd) jaoks pikk, igal aastal 25. märtsil läheb ta sellele meenutusretkele. Maakivi juurde, millesse on tahutud sõnad: 1940.–1950. aastal langenutele ja terrori läbi kannatanutele Kaisma vallast kannatuste tee algus.

Kergu küla Raudsaare talu uksele kõlas karm koputus reedel, 25. märtsil kuuest hommikul. Kodus olid ema, 34aastane Marta Murd, viieaastane poeg Tõnu ja 11aastane tütar Virve. Isa Aleksander Murd oli arreteeritud juba varem kui metsavend, tema neelas GULAGi sunnitöölaagrite ablas ämblikuvõrk Vorkutas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles