Egon Kaur sai võimaluse startida ralli MM-sarjas

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egon Kaur soovib WRC2-sarjas sekkuda heitlusse kõrgete kohtade nimel.
Egon Kaur soovib WRC2-sarjas sekkuda heitlusse kõrgete kohtade nimel. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Egon Kaur sai istumise alla R5-auto, stardib juuni alguses Sardiinia MM-rallil ning loodab kaasa teha WRC2-hooaja. «Panen ennast MM-sarja kirja, kuid eks Sardiinia ralli näita, kuidas tulevik kulgema hakkab,» oli Kaur tagasihoidlik. Kaardilugejana jätkab tema kõrval Erik Lepikson.

Kaur on eestlastest olnud kõige lähemal ralli MM-tiitlile. 2011. aastal kogus ta juunioride WRC-sarjas Craig Breeniga võrdse arvu punkte, misjärel said otsustavaks kiiruskatsete võidud. Neid oli rohkem Breenil, kes krooniti tšempioniks ja sai järgmisel hooajal WRC2-sarjas tasuta kaasa teha kuus etappi. Kaur tolmutas samal ajal Eestimaa teid.

Tugevaid – ralli mõistes kiireid – soosib õnn. Soome firma Amax, kus palgal mitu Eesti mehaanikut, otsustas luua rallitiimi. Osteti Ford R5 ning sõitjaks kutsuti Kaur.

«Tasuta ma mõistagi rooli ei pääsenud, tuli sponsoreid otsida, tuleb veelgi, sest eelarve pole kaugeltki koos. Aga ma sain võimaluse,» rääkis Kaur. «Loodan, et toetajaid tuleb juurde. Mulle on tähtis iga euro, sest see tähendab rohkem testi- ja sõidukilomeetreid.»

R5-autoga pole Kaur tuttav. «Sisse pole istunud, pole autot lähedaltki näinud. Neljarattaveolistega olen kihutanud küll, sestap olen kindel, et saan hakkama. Kuna meeskond on uus, siis hakkame üheskoos õppima ja arenema.»

Aprillikuu keskpaigas saab Kaur auto enda käsutusse ning kavatseb seda tõhusalt testida. «Sada testikilomeetrit oleks miinimum, usutavasti saan sõita rohkem. Auto on Soomes juba töös olnud ja suuremad seadistused tehtud. Tahan Ott Tänakult infot ammutada ning kutsun appi ka mõne Soome rallisõitja, kes R5ga rohkem tuttav. Kui läheb õnneks, tulen mais Eesti meistrivõistlustel Harju ralli starti.»

Peamine eesmärk on Kauril siiski ralli MM. Nii oleks ta Tänaku ja Karl Kruuda kõrval kolmas eestlane, kes WRC2-sarjas kaasa lööks.

«Sardiinias olen kohal, sealt edasi näeb. Et heidelda MM-punktide pärast, tuleb registreeruda seitsmeks ralliks, millest arvesse läheb kuus. Arvestades, et alustame sedavõrd hilja, valikut väga pole.»

Oskused pole vahepeal rooste läinud, arvab mullu N-rühma Eesti meistrivõistlustel kolmanda koha saanud Kaur. «Tänak näitas, et koduski saab kenasti kätt soojas hoida. Olen Eestis paar päris head tulemust kirja saanud ning oma sõidukoolis teisi õpetades kilomeetreid kogunud.»

Mis Sardiinias juhtuma hakkab, Kaur ennustada ei soovinud. «Ma pole varem nii hea ja kiire autoga nõnda pikka rallit läbinud, sestap ei kipu ennustama. Samas on selge, et loksuma ja kümnendat kohta sihtima ma Sardiinias ei lähe. Kui sul avaneb võimalus, tuleb anda tuld.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles