Soojalainet tuleb veel oodata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepaurvad
Lepaurvad Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetuseks saabub Eesti peale pisut soojem õhk, kuid uuel nädalal näib külm jälle pealetulekul olevat, nii et suuremat soojalainet tuleb paraku veel oodata.

Kesk-Euroopas juba pikalt võimutsenud kevade kohta väga soe ilm (märtsis mõõdeti näiteks Saksamaal mitmes paigas üle 20 kraadi) püüdleb vaevaliselt ka Läänemere ja Balti riikide poole. Külm on aga visalt ees. Ikka ja jälle taastub olukord, kus Arktikast Venemaale suunduvad tsüklonid toovad külma õhu nii Skandinaaviale kui ka meile, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaennustuses. Päikest jagub siiski igasse päeva ja nii õitsevad ja pleegivad külmas nii krookused kui sinililled. 

Samasugune kirgas külm päev ootab meid ka reedel. Laupäevaks taandub kõrgrõhuala kese Venemaa läänepiiride lähedale. Õhuvool pöördub ometigi lõunapoolsemaks ja pisut soojem õhk saabub nädalavahetuseks ka Eesti peale.

Ööd muutuvad pisut leebemaks ja päevalgi võib mõnes kohas tõusta ligi 10 kraadini. Paremal juhul saame ka veidi vihma, mis tolmu ja tuleohtu vähendab.

Uue nädala algul näib külm jälle pealetungil olevat ja ikka sama skeemi järgi-Venemaale laskuvad Arktikast madalrõhualad ja nende toodud külmas õhus tekib Skandinaavial kõrgrõhukese. Vaevalt me tugevast öökülmast pääseme.

Kolmapäevast alates lubas USA GFS mudel Läänemere äärde sajuse tsükloni, mis ehk talvekülma kaugemale tõrjub. Kuid tsükloni liikudes üle Balti riikide itta ei saa me ka olulisest ilma soojenemisest rääkida. Pigem on pilvine ja seepärast tänasest kõledamgi ilm tulekul.

Mis siis muud kui ootame edasi, ükskord see elustav soojalaine ikka saabub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles