Jüri Ratas: Kümme aastat Euroopa Liidus. Kuidas edasi?

Jüri Ratas
, Riigikogu aseesimees, Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: PP

Euroopa Söe- ja Teraseühendus, mis moodustati 1951. aastal, ning hilisem Euroopa Majandusühendus tähistasid uue ajajärgu algust Euroopas. Sajandeid sõdade ja sisemiste konfliktide käes vaevelnud riigid asusid liikuma ühtse ja turvalise eluruumi poole.

Rahu ja julgeoleku tagamine oma territooriumil enam kui kuuekümne aasta jooksul on minu hinnangul Euroopa integratsiooni kõige olulisem saavutus. Igati õigustatult pälvis Euroopa Liit 2012. aastal Nobeli rahupreemia rahu, leppimise, demokraatia ja inimõiguste edendamise eest.

Käesoleva aasta 1. mail täitub Eesti riigil kümme aastat Euroopa Liidu liikmena. Selle aja sisse on mahtunud nii kiire majanduskasv kui ka raske majanduskriis ning ühinemine euroalaga 2011. aastal. Läheneva kümnenda aastapäeva ja 25. mail toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste valguses on igati sobiv arutleda Eesti ja Euroopa Liidu koostöö ning tuleviku üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles