Kurgja nudipead tegid jüripäeval õuetiiru

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgja talumuuseumi piimaandjad tegid karjalaskepäeval selgeks, kellest saab karja juht.
Kurgja talumuuseumi piimaandjad tegid karjalaskepäeval selgeks, kellest saab karja juht. Foto: Silvia Paluoja

Päikeseküllase, kuid veidi tuulise jüripäeva lõuna hakatuses pani Kurgja talumuuseumi lauda perenaine Helgi Nurm laia uksepaku ette raudlati ja lükkas siis uksepooled valla, et lehmad sel kevadel esimest korda välja lasta.

Esimene beežikaspunast karva nudipea uuris enne ilma ja inimesi, tõmbas sõõrmed pahinal värsket õhku täis ja söandas alles siis loomakasvataja Marika Aleiniku õhutusel laudaesisele astuda. Tema järel tungles välja kogu kari ja siis kaotasid väärikad piimaandjad Malli, Pipi, Maasik, Puule, Punik ja nende mullikalapsed suurest rõõmust aru. Lõid õue peal kuuti ja klaarisid omavahelises jõuproovis, kellest saab tänavusuvine karjajuht.

Karjalaskepäeva kombestikku järgides said karjased Helgi ja Marika tublisti veega kastetud, nagu oleks käimas koolipoiste veesõda. Karjast tuleb karjalaskepäeval veega pritsida, et kari hästi kasvaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles