Andres Herkel: Ettevaatust, Mägi-Karabahh ja Moldova!

Andres Herkel
, riigikogu liige, MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Andres Herkel (IRL).
Riigikogu liige Andres Herkel (IRL). Foto: Peeter Langovits

Mida Venemaa veel teha võib? Maade tagasivallutamise ideoloogia on üles ehitatud mitmuse vormile, ehk võetakse sealt, kust võtta saab, ja nii palju, kui võtta lastakse. Asjaolu, et pikemas perspektiivis ei tee selline tegevus riiki ja rahvast õnnelikuks, ei lase praegu kergemalt hingata. Sest homme võivad “rohelised mehikesed“ üle piiri imbuda.

Lääne sanktsioonid ja isolatsioonijäämine on Venemaale ebamugav, kuid ühtegi tagasisammu ei tule. Nüüd ehitab Venemaa enda ümber puhvervööndi riikidest, kellel on Moskva arvates keelatud olla iseseisev, demokraatlik ja läänemeelne. Iga sammu sinnapoole karistatakse. Praeguse konflikti laienemine teistesse vahevööndi riikidesse on väga võimalik. Ohus on Moldova. Mägi-Karabahh võib osutuda pommiks, mille abil tekitatakse suurem kaos Lõuna-Kaukaasias.

Georgialt on juba peaaegu kõik ära võetud, täiendav sisepoliitikasse tungimine Venemaa positsioone ei paranda. Valgevene majandus on sisuliselt üle võetud, Kremlil jääb üle oodata, millal Aleksandr Lukašenka väsib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles