Avatakse näitus nõukogude režiimi kokkuvarisemisest

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu lipp.
Nõukogude Liidu lipp. Foto: ITAR-TASS/Scanpix.

Neljapäeval, 24. juunil kell 12 avatakse Pärnu Vanalinna põhikooli õuel näitus-väljapanek „10 aastat, 10 kuud, 10 nädalat, 10 päeva...“.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete juhi Maria Murakas-Ollo teatel on näitus-väljapanek sümboolne kokkuvõte nõukogude režiimi kokkuvarisemisest Kesk- ja Ida-Euroopa riikides, kajastades riigiti kõige silmapaistvamaid ajaloosündmusi perioodil, mil tüüriti iseseisvuse ja iseotsustamise poole.

Rahva meeleavaldused toimusid Poolas, Saksamaal ja Ungaris. Augustit 1980 ja Solidaarsuse tegevust Poolas loetakse raudse eesriide murenemise alguseks.

Väljapaneku pealkiri parafraseerib Briti ajaloolase Timothy Garton Ashi ütlust Vaclav Havelile Praha sametrevolutsiooni seitsmendal päeval. Ash pidas silmas doominoefekti, mis ilmnes Nõukogude mõjusfäärist vabanemisel Kesk- ja Ida-Euroopa riikide iseseisvusprotsesside käivitumisel.

Näitus on korraldatud Poola ametiühinguliikumise “Solidarność” 30. aastapäeva ja 30. rahvusvaheliste hansapäevade auks. Näituse avab Gdanski abilinnapea Wiesław Bielawski ja see jääb avatuks pühapäevani.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles