Juhtkiri: Palgatõus hinnatõusul jalus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ajakirjanduses ametnike kiidetud Eesti inimeste palgatõus on hinnatõusul selgelt jalus. Möödapääsmatute kulutuste tegemiseks tuleb raha leida teistelt kuluridadelt.

Eilses Postimehes tõi SEB erapanganduse strateeg Peeter Koppel näite: seal, kus varem kulus 500 krooni, kulub praegu rahulikult 50 eurot. Ehk teisisõnu: kui rahakotis oli Jakobson, sai poest osta üksjagu, 50 eurot pruugib vaid lahti vahetada ja ongi läinud.

Analüütikute hinnangul ei lakkavat hinnatõus enne, kui Eesti hinnad on jõudnud järele Euroopa Liidu keskmistele. Kas nad siis ei ole veel jõudnud? Kui keskmine saavutatud, mis siis hinnatõusu pidurdab? Pigem on Eesti puhul näitaja see, kui kaupa-teenuseid enam selle hinna eest tarbida ei jõuta, mida kaupleja küsib, või muutub nõudlus nii nigelaks, et müüja peab kas pillid kotti panema või hakkama vaatama, kuidas saaks odavamalt. Näiteks äsja Kaunasest naasnud Pärnu lauljad ei jõudnud ära imestada, kui odav on seal taksosõit, söögikohtades õlu ja söögid. Ehk peaksime tõdema, et euroalasse astudes kaotas uus vääring Eestis tublisti oma ostujõust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles