Uus nädal tõotab soe tulla

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine loodus.
Kevadine loodus. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetus tuleb meil mõõdukalt soe, järgmisel nädalal on aga lootust juba taas suvesoojuse naasemisele.

Maikuu viimase nädala ilm on kostitanud meid kaugetelt põhjalaiustelt saabunud kõleda õhuga, sagedaste sadude ja rahutu tuulega. Ka edaspidi tuleb vihmavari või vihmakeep käepärast hoida, sest vesisest pilvemassist ei ole täielikult pääsu lähipäevadelgi, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala prognoosis.

Küll aga läheb vähehaaval soojemaks. Eesti õhuruumist Soome kohale jõudnud madalrõhkkond on kaotanud suurema osa oma rammust, kuid selle lõunaserv mängib siiski veel olulist rolli meie ilmapildi kujunemises.

Tuul on raugenud ja nii mõnelgi pool on reede alanud uduloori varjus. Päev püsib meil võrdlemisi pilvine, kuid vihma jagub vaid üksikutesse kohtadesse ja vähestes kogustes. Õhusooja on kõikjal oodata üle 10 kraadi.

Nädalavahetusel jääme Soome kohalt edasi kirdesse liikuva madalrõhkkonna ja Musta mere äärest läheneva uue õhukeerise vahele. Tuul hoiab madalat profiili ja õhk on ööpäevaringselt mõõdukalt soe. Lootust rohkemale päikesepaistele on pühapäeval, kuid õhtutundidel võivad lõuna poolt läheneva tsükloni vihmapilved juba Lõuna-Eestit riivata.

Uue nädala esimesel poolel oleneb Eesti ilm lõunatsükloni rajavalikust. Kui madalrõhkkond liigub üle Valgevene ja Poola Skandinaavia suunas, siis osutub Baltimaades tugevamaks Venemaal tugevneva kõrgrõhkkonna mõju. Ilm tuleb suviselt soe, kuid päevasel ajal püsib hoovihma ja äikese võimalus. Kui aga tsüklon valib idapoolsema raja ja liigub üle Baltimaade Soome kohale, siis tuleb ilm Eestis pilvisem, sajusem ja tuulisem, kuid sellegipoolest võrdlemisi soe.

Nädala teisel poolel on kõrgrõhkkonnal võimalus Baltimaades mõjule pääseda ehk suurem. Sellisel juhul vallutab 20 kraadi soojus suurema osa Eestist ja vihma tõenäosus on väike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles