Saksamaa valib presidenti. Hüvasti, Horst Köhler!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa eelmine president Horst Köhler abikaasa Eva Luisega pärast ametist tagasiastumisest teatamist.
Saksa eelmine president Horst Köhler abikaasa Eva Luisega pärast ametist tagasiastumisest teatamist. Foto: Reuters

Ükski Saksa president pole olnud nii armastatud kui Horst Köhler. Päeval, kui ta rahvast üllatades ametist tagasi astus, vallutasid Saksamaa ennekuulmatu maavärin ja pettumuse tsunami. Uus president valitakse liitvabariigile täna.

Keegi ei osanud seda sammu ette näha, isegi aimata. Kaasa arvatud need ajakirjanikud, kes kell 12.30 väljasaadetud kutse peale jõudsid kell 14 Bellevue lossi.

Horst Köhler sammus pressikonverentsile, hoides nagu abi otsides abikaasal tugevasti käest kinni. Riigi esimese mehe kohalt lahkuja sõnum oli lühike: "Minu esitatud kriitika Bundeswehri lahingutegevuse kohta välismaal tõi kaasa ägedaid vaidlusi. Ma kahetsen, et minu ütlused tekitasid meie rahvale tähtsal ja raskel ajal arusaamatusi. Kuid kriitika läks nii kaugele, et kahtlustati, nagu ma kiidaksin heaks Bundeswehri lahingutegevust, mis ei ole kooskõlas põhiseadusega. Sellisel kriitikal puudub igasugune õigustus. /.../ Mul oli au teenida Saksamaad liidupresidendina."
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles