Õpetajad eelistavad ühtset reformi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Vanemuise 48 majal Reiniku gümnaasiumi silt, varsti võib seal seista Jaan Poska gümnaasiumi tahvel.
Praegu on Vanemuise 48 majal Reiniku gümnaasiumi silt, varsti võib seal seista Jaan Poska gümnaasiumi tahvel. Foto: Sille Annuk

Linnavolikogu otsustab 8. juulil, kas lahutada 2011. aasta sügisest Mart Reiniku gümnaasium (MRG) põhikooliks ja riigile üle antavaks Jaan Poska gümnaasiumiks. MRG õpetajate avalikus pöördumises seisab, et sellisel kujul pole nad mõttega rahul, sest näevad mitmeid ohte.


Varem oli õhus kartus, et ruumikitsikuse tõttu tuleb põhikoolis sisse viia õhtune vahetus. Vastavalt volikogule esitatud ettepanekule saaks MRG põhikool endale Riia 25 maja, mis tähendab pääsemist õhtusest vahetusest.

Samuti kirjutas linnapea Urmas Kruuse (TPM 22.06), et kõigile õpetajatele otsitakse töökoht ka muudetud haridussüsteemis.

Senise kolme asemel plaanitakse lahkulöödud gümnaasiumiosas avada viis paralleelklassi. Tartu haridusosakonna juhataja Boris Goldmani sõnul jäävad gümnaasiumiosast ilmselt ilma Forseliuse, Raatuse ja kunstigümnaasium.

Arvamus

Reemo Voltri
Matemaatika- ja füüsikaõpetaja ja ametiühingu usaldusisik

Meie peamine sõnum on selles, et kui teha reformi, siis kompleksselt – lüüa kõik põhikoolid ja gümnaasiumid eraldi või jätta kõik täistsüklikoolideks, mitte niimoodi  tükikaupa.

Praeguse seisuga ikkagi eelistavad vanemad panna lapsi koolidesse, kus on gümnaasium ka, see on aastakümnetepikkune harjumus, mida muuta on väga raske.
Ma ei usu ka, et kui on kaks eraldi juriidilist keha, põhikool ja gümnaasium, siis see meelitab maakonnast rohkem õpilasi.

Samuti, kui õpetajatel ei tule ühes koolis täiskoormust kokku, eelistatakse pigem minna sinna, kus on täistsüklikool ja saab ühes kohas täiskoormusega töötada. Kas või tunniplaanide ühitamine on kahe juhtkonnaga raskem kui praegu kahe maja vahel, kuid ühe juhtkonnaga. 
------------------
Margus Leek
Hoolekogu esimees

Kui teha ühegi erandita, kaasa arvatud Miina Härma, siis miks mitte, aga selleks, et niimoodi Reinikut lõhkuma hakata, ei ole ühtegi loogilist põhjendust. Lahku peaks lööma kõik koolid, et ei jääks ühtegi «pärlisaart», kuhu kõik pürgivad.
------------------
Enn Ööpik
Mart Reiniku gümnaasiumi füüsika- ja loodusõpetuse õpetaja

Positiivne on see, et tänu õpetajate ülesastumisele on lahenduse saanud kahe vahetuse probleem Riia 25 hoone Reinikule andmisega. See on parem kui kaks vahetust.

Samas, mina pole ise seal majas küll käinud, aga päris kindlasti vajab see ka kõpitsemist.

Natuke valesti on aru saadud sellest, nagu õpetajad kardaks põhikooli- ja gümnaasiumiosa lahkulöömisel tööta jääda. Küll hea õpetaja tööd leiab. Mõte on aga selles, et eksisteerib oht, et kui täiskoormust ei jätku, lähevad head õpetajad Reinikust teistesse koolidesse.

Pragmaatilise külje pealt saan ma ju linna rahalistest argumentidest aru, aga õpetajate poole pealt võib öelda, et kas kõigest ülejäänust tulebki siis teerulliga üle sõita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles