Tundmatu rakverlane saab jäädvustatud tänavanimega

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need praegu nimeta kodutänavale keeravad poisid on ühed vähestest tulevase Joosep Maasi tänava elanikest.
Need praegu nimeta kodutänavale keeravad poisid on ühed vähestest tulevase Joosep Maasi tänava elanikest. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere linnavolikogu määras ametlikud kohanimed seitsmele seni nimetule tänavale, teiste seas peaks linna tekkima ka Joosep Maasi tänav.


Rakvere linnavolikogu määras nimed seitsmele seni nimeta tänavale, kaks tänavanime jäädvustavad endas Rakvere ajalugu.

Tartu tänava põiktänav, mis tagab juurdepääsu kinnistutele Tartu 51a ja 51b, saab nimeks Joosep Maasi tänav.

Huvitav tegelane

Rakvere nimekomisjoni kuuluv ajaloolane Odette Kirss ütles, et pakkus nimeks Maa­si tänav, aga kuna isikunimelised tänavad peavad sisaldama täisnime, jäi lõp­likuks variandiks Joosep Maasi tänav.

“Vanu linnaplaane uurides jäi mu pilk sellele, et nii 1920. kui 1930. aasta plaanil kandis Lilleoru tänav Maasi nime,” rääkis Kirss, kes asja ka pisut lähemalt uuris.

Päris paljud vanemad rakverlased teavad, et Lilleoru ja Tartu tänava nurgal seisab Maasi maja, aga ega suurt rohkem sellest mehest teatagi.

“Joosep Maas ostis XIX saj lõpul Tartu 53 kinnistu ja aastatel 1901-1914 kerkisid sinna majad,” kõneles Odette Kirss ning täpsustas, et ühekorruselises puithoones oli tegutsenud kauplus ja Lilleoru tänava äärde jäävas kivihoones pagaritöökoda.

Kirsi sõnul oli Maas väga populaarne Rakvere haritlaskonna seas ja tema majas leidsid soodsa üüriga korteri mitmed nimekad eesti elu edendajad.

“Muusik ja haridusjuht Ernst Rosenberg-Raatma, ajalooprofessor Peeter Trei­berg-Tarvel, mitmed koolijuhid, Maasi majas on elanud ka tuntud lastekirjanik Heino Väli,” loetles Odette Kirss.

“Ta oli igavesti huvitav tegelane, ettevõtlik ja tubli inimene ning hea suhtleja ja tänav ainult tema krundi ulatuses lähebki,” lausus Odette Kirss.

Tartu 51b elav Aldur Pasti­mäe kinnitas, et tänavajupile nime panemise kavadest on ta kuulnud, aga Joosep Maasist ei teadnud mees midagi. “Ega see väga oluline olegi, mis tänava nimi on, küll me harjume,” arvas ta.

Ajalugu jäädvustab ka Oru tänavalt alguse saava Vesiveski tänava nimi. “Tiik, mille kallast mööda see tänav kulgeb, oli algselt vesiveski paisjärv,” teadis Odette Kirss rääkida.


Ülejäänud tänavad said aga nimed pisut teistsugustel kaalutlustel. Paemurru tänava põiktänava nimeks määrati Kivimurru tänav, Vabaduse põiktänavast sai Edela tänav.

“Esimesel puhul on niikuinii tegemist “kivise” kandiga, teisel puhul on aga läheduses Lõuna ja Kagu tänav,” selgitas abilinnapea Ain Suurkaev.


Pisut keerulisem oli lugu  Tartu tänava kolme põiktänavaga, kus ka elanikega läbirääkimisi peeti. Ühe tänavajupi rahvas soovis elada Kodu tänaval, millega komisjon päri oli.


Teise tänava nimeks tahtsid kohalikud elanikud Vikerkaare, komisjon aga pakkus Männi tänavat. “Uurisime asja teistest linnadest ja leidsime, et kui Rakveres võiks Vikerkaare tänav olla, peaks see olema siiski mõni suurem tänav,” ütles Ain Suurkaev.

Kuid kui naabruses tekkis idee Kodu tänavast, pakkusid sel tänaval elavad inimesed välja Sõbra tänava, millega komisjongi nõustus.

Kolmanda põiktänava nimeks määrati esialgu Karsti, aga pärast kohanimekomisjoni otsust tegid selle tänava elanikud ettepaneku panna nimeks hoopis Pere tänav, millega komisjon soos­tus.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ütles, et tänavanimed ei ole lõplikud, sest nüüd need avalikustati ja inimestel on õigus nende kohta oma arvamust avaldada, Alles seejärel kinnitatakse uued nimed.

Ott Arderi tänav

Kui volikogu tänavanimede määramist arutas, teatas volikogu liige Üllar Saaremäe, et edastab grupi linnakodanike poolt volikogule ja nimekomisjonile palve kaaluda tänavatele nime andmisel võimalust anda mõnele tänavale Rak­verest päri Ott Arderi nimi.

Ajaloolane Odette Kirss rääkis, et Arderite pere elas Lydia Koidula tänava baptisti­kiriku majas. “Mina arvan, et siis võiks juba olla näiteks Arde­rite tänav, sest olid nad ju kõik ägedad tegelased,” kõneles Kirss.


Odette Kirss arvas, et Arderite nime võiks kanda kas või baptisti kiriku kõrval olev pisike tänavajupike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles