Eesti sõjamehed kohtuvad taas Toris

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjameeste mälestuskirik Toris.
Sõjameeste mälestuskirik Toris. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tori alevikus toimub laupäeval Eesti sõjameeste kokkutulek, mis algab jumalateenistusega sõjameeste mälestuskirikus ja pärgade asetamisega Vabadussõja monumendi jalamile.

Kaitseväelisele jalutuskäigule järgneb kiriku vastas ratsaspordiplatsil kontsert ja lahinguvarustuse ning -tehnika näitus, kehakinnituseks pakuvad Pärnumaa kaitseliitlased välikatla suppi. Teatraliseeritud etteastele aitavad kaasa Tori rahvamaja esinejad, mängib kaitseväe orkester, laulab sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoor.  

“Torisse tullakse üle riigi, et mälestada oma kangelasi ja tunnustada neid, kes Vabadussõjas omariiklusele aluse panid,” rääkis korraldava toimkonna liige, Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse president Jüri Kask, kelle sõnul on kokkutulekule oodatud need, kes peavad pühaks Eesti Vaba- riigi eest langenute mälestust.

Kask märkis, et neil päevil möödub 20 aastat ajast, mil Tori kihelkonna muinsuskaitse seltsi algatusel 7. ja 8. juuliks kavandatud Eesti vabadusvõitlejate esimene kokkutulek jäi olukorda kaalutledes ära, sest aleviku ümbruses asusid jõupositsioonil Nõukogude armee soomustransportöörid dessantväelastega, tankid, autod ja lahingkopterid.

Kunagiste sõjameeste kokkutulek peeti Toris aasta hiljem, 1991. aasta suvel, ja see algas legendaarse metsavenna, Põltsamaa kunagise linnapea Georg Koldi mälestuskivi avamisega Tootsi viiva tee äärses metsas tema viimase punkri asukohas.

Kultuuriajalooliselt on mainimisväärne tõik, et 1990. aasta suvel vändati Toris Oskar Lutsu ainetel mängufilmi “Sügis” ja selles osalejad ei saanud ennast lasta häirida sõjatehnika rohkusest piirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles