Pärnu linnapea: alkoholipiirang jääb seaduse piiresse

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Toomas Kivimägi
Pärnu linnapea Toomas Kivimägi Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ei arva, et Pärnu oleks kesklinnas avalikult alkoholi tarvitamise keelamisega seadusega vastuollu läinud.

Uue korrakaitseseaduse järgi võib kohalik omavalitsus avalikult alkoholi tarbimist piirata lastele suunatud või tervise edendamiseks mõeldud kohtades, kus see teisi inimesi häirib. Pärnu linn on selle muuhulgas ka kesklinnas ära keelanud.

Justiitsministeerium on aga mures, et kohalikud omavalitsused ei saa piisavalt hästi aru, kuidas avalikus kohas alkoholitarbimist piirata. Pärnus kehtestatud laiaulatuslikke piiranguid ei pea ministeerium piisavalt põhjendatuks, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ei arva, et Pärnu oleks seejuures seadusandja tahtega vastuollu läinud. «See seadus  on väga laialt tõlgendatav. Esiteks, kesklinnas on meil väga suur rahva kontsentratsioon, kus ka väga palju lapsi liigub. Kõndida mööda Rüütli tänavat viinapudel käes – see on ju ilmselge alkoholi propaganda. Mina ei soovi, et lapsed selleks osa saaksid,» ütles Kivimägi täna Postimehele.

Ta lisas, et Pärnu kesklinnas on 15-20 ennekõike lastele suunatud platsi ning neid kohti eraldi regulatsiooniga kesklinnast välja lõigata oleks absurdne.

«Pärnu kuulub ainsa linnana Eestis maailma tervishoiorganisatsiooni tervislike linnade võrgustikku. Selline alkoholi liberaliseerimine oleks selle võrgustiku kontekstis täiesti kohatu sõnum,» rääkis Kivimägi.

Möödunud nädalavahetusel raiuti linnapea sõnul Pärnus üks pärn maha, tehti asfalti peal lõket, lõhuti pargis lamp. «Ma arvan, et ei ole vaja kahelda, et kõik need kolm asja on seotud alkoholiga,» ütles Kivimägi ja andis mõista, et riigi alkoholipoliitika nulltolerantsist täieliku liberaliseerimiseni on temale vastuvõetamatu.

«Väga lihtne on selliseid muutusi teha kui sa ise ei vastuta selle eest. Kohalik omavalitsus vastutab. Meie peame need pudelid ja pargid ära koristama,» sõnas Kivimägi.

Tema jaoks oli täiesti kummastav eilsest «Aktuaalsest Kaamerast» justiitsministeeriumi ametniku kommentaari «Tark ei torma!» kuulda. «Alkoholiseadus on vastu võetud. Kas me peaksime nüüd lihtsalt kõrvalt vaatama ja laskma kaks aastat mööduda?»

Kivimägi lisas, et enamik omavalitsusi ei ole jõudnud veel uuele seadusele reageerida, sest volitused oma reeglite kehtestamiseks on antud kohaliku omavalitsuse volikogule. «Suvel teadupärast volikogud eriti koos ei käi, mistõttu nad ei saa ka piiranguid rakendada. Meie delegeerisime juba juunikuu volikogus piirangute rakendamise linnavalitsuse kätte.»

Reedel saabus kohalikele omavalitsustele justiitsministeeriumist kiri, mis selgitab, kuidas peaks kohalikud omavalitsused võimalikke piiranguid rakendama. «Kui seadus jõustus esimesest juulist, siis oleks olnud normaalne kui sätted ja soovitused tulnuks enne seda. Siin oleks küll olnud targem tormata justiitsministeeriumil ja see ringkiri varem saata,“ tõdes Kivimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles