Suvepilt: roosiaeda lisandub üha uusi hõrgu lõhnaga võrgutajaid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK Tartu puukooli rosaariumi üks uutest roosidest, põõsasroos «Tchaikovski» on aretatud 2000. aastal Prantsusmaal.
RMK Tartu puukooli rosaariumi üks uutest roosidest, põõsasroos «Tchaikovski» on aretatud 2000. aastal Prantsusmaal. Foto: Sille Annuk

Siin leekivpunane kaunitar, seal roosa iludus, veidi eemal aga suur-suur liikumatu valge pilv – Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) Tartu puukooli rosaariumis kuulutavad roosid üksteise võidu südasuve.


«Õnneks õitseb ja lõhnab siin ka sel suvel midagi,» rõõmustas RMK Tartu puukooli aednik Janika Sammasto (paremal) koos oma kolleegi Ruth Rüütliga eile öise vihma järel roosipeenraid korrastades. «Kevadel oli mul küll väike värin sees, mõtlesin, et mis siin juulis saab, sest talv oli roosidele väga raske. Nüüd, rooside õitsemise ajal pean kõiki ränga katsumuse üle elanud roose lausa kogu südamest kiitma.»

Tartu puukooli roosiaias on praegu 235 roosisorti, esindatud on kõik roosisordirühmad. «Roosid on aiapidjate hulgas endiselt menukad,» kinnitas RMK Tartu puukooli juhataja Andres Tuvi. «Teiste ilutaimede müügile on rahaliselt kitsas aeg oma pitseri vajutanud, kuid roosiistikud lähevad endiselt hästi.»

Uusi sorte lisandus puukooli roosiaeda tänavu 33, millest tosin on vähe hoolt vajavad pargiroosid. Puukooli uus pargiroos on näiteks 1931. aastal Rootsis aretatud «Moje Ham­­marberg», mis on väga tugeva ja terve lehestikuga ning väga hea õitseja.

Hõrgust roosilõhnast lugu pidavatel inimestel soovitab Janika Sammasto täna puukoolis peetaval roosipäeval lähemalt uurida aga pargiroosi «Ritausma». Sel kurdlehisel iludusel lõhnavad nii õrnroosad õied kui ka lehed.

Peale uute ja juba tuntud roosisortide uudistamise võivad algajad ja vilunud roosikasvatajad ning roosidest lihtsalt lugu pidavad inimesed täna kell 9–19 Tartu puukooli kümneaastases roosiaias peetaval roosipäeval asjatundjatelt nõu küsida.

Saab laiendada silmaringi rooside vajaduste, taimekaitsevahendite ja väetiste osas ning selleski, kuidas neid ilusaid taimi kasutada aiakujunduses. Rosaariumis musitseerivad Lande Lampe-Kits ja Lauri Lehtsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles