Näitus “Hüvasti, Charlie!” jõudis Pärnusse

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse meedianõunik Erkki Bahovski, Ida-Saksa Trabant ja Berliini müüri rusud näitusel Pärnu Keskuse aatriumis.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse meedianõunik Erkki Bahovski, Ida-Saksa Trabant ja Berliini müüri rusud näitusel Pärnu Keskuse aatriumis. Foto: Ants Liigus

Pärnu Keskuse aatriumis on 29. augustini avatud rändnäitus “Hüvasti, Charlie! 20 aastat kommunismi kokkuvarisemisest Euroopas”.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ja Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo korraldatud ning Eesti ajaloomuuseumi koostatud näitus vaatab tagasi murrangulistele sündmustele aastatel 1987-1991, mis kujundasid ümber Euroopa kaardi. 20 aastat tagasi varises kokku kommunistlik süsteem ja sündis selline Euroopa kaart, nagu tunneme seda praegu.

Toona lahutas demokraatlikku Lääne-Euroopat ja kommunistlikku Ida-Euroopat raudne eesriie – läbitungimatud riigipiirid ja kahe ideoloogia vaheline kuristik. Külma sõja eraldusjooni sümboliseeris Berliini müür oma piirikontrollipunktidega. Neist tuntuim oli Charlie (Checkpoint Charlie).

Berliini müür langes ja muutus kommunistlike diktatuuride sümbolist uue, lootusrikkama ajastu sümboliks. Koos müüriga jäeti hüvasti Charlie-nimelise kontrollpunktiga, millest praeguses Berliinis on saanud vaatamisväärsus.

Näitus vaatleb Eesti taasiseseisvumist ja NSV Liidu lagunemist kõrvuti revolutsioonidega Ida-Euroopa riikides, püüdes asetada Eesti ja Balti riigid selgemini Euroopa ajalookaardile. Kaasa räägivad murrangulistes sündmustes olulist rolli mänginud isikud, kelle lugudega seotakse mitmetahuliseks tervikuks kommunistliku utoopia lammutamine nii poliitikas, kultuuris kui igapäevaelus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles