Käsitöö: valmista pärlitest käevõrud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärlitest käevõru valmistamine.
Pärlitest käevõru valmistamine. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Ene Riso toas nimega Ene 7 Asja Maarja-Magdaleena gildis on lauatäis pärleid ja muud põnevat, millest sünnivad lihtsad ja ilusad ehted. Ene ootab kõiki oma kotta uudistama, ostma ja meisterdama.

Pärlitest kaherealise käevõru tegemiseks vajad venivat peent kumminiiti või elastset tamiili pikkusega umbes 45 cm, pärleid, kääre. Tamiilile saab pärleid ajada abivahendita, sest tamiili ots on jäik ega hargne. Kumminiidi puhul on tõenäoliselt vaja kasutada nõela. Et osast pärlitest peab korraga kaks niiti läbi mahtuma, ei tohi auk olla liiga pisike. Muidugi võid kasutada tavalist tamiili, kuid sel juhul ei veni käevõru üle käe ja otstesse tuleks panna kinnituslukk.

Punane käevõru

80 väikest punast pärlit
10 suurt valget pärlit

Töö käik:
1.  Aja kumminiidile 8 punast pärlit ja lükka niidi keskele.
2. Pane kahte otsa korraga läbi suure valge pärli.
3. Aja mõlema niidi otsa eraldi 4 punast pärlit (vt fotot).
4. Pane jälle kaks otsa kokku ja aja korraga läbi järgmise valge pärli. Jätka samamoodi soovitud pikkuseni. Viimane pärl olgu valge.
5. Lõpuks säti pärlid tihedalt üksteise vastu niiti pisut venitades.
6. Ühenda käevõru ringiks. Selleks pista üks lahtistest lõpuotstest alguse aasast läbi ja seo otsad aasa ümber sõlme. Hea oleks teha 3-4 umbsõlme. Pikad otsad lõika lühemaks.

Valge käevõru

44 piklikku valget pärlit
11 tumedat küütlevat ümmargust suurt pärlit

Töö käik:
Valge käevõru tegemise põhimõte on sama, mis punaselgi. Alusta nelja valgega, siis suurest tumedast pärlist korraga mõlemad niidiotsad läbi. Seejärel mõlemale niidile eraldi 2 valget, nende järel jälle mõlemad otsad korraga läbi suure tumeda pärli. Jätka nii soovitud pikkuseni ja kinnita otsad nagu punasel käevõrul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles