Lugeja kirjutab: loomad on vallutanud linnaruumi

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarandikust välja pääsenud linnalehm.
Tarandikust välja pääsenud linnalehm. Foto: Vello Juurma

Pärnu Postimehe lugeja Vello Juurma saatis toimetusele fotod Pärnu rannaniidu linnalehmadest, kes on oma tarast välja pääsenud ja vallutanud linnaruumi.

Juurma kirjutab: „Pärnus Mai tänavalt endise ühisgümnaasiumi kõrvalt randa suunduva kergliiklustee on vallutanud lehmad, kes on rannaniidu karjamaalt välja pääsenud, kuna elektrikarjuse traat on pilliroo äärest alla vajunud. Tee on täis roojatud ja seda on suvel ka varem juhtunud.

Sellel teel aga liiguvad randa minejad-tulejad, sealhulgas emad lastekärudega ja lastega. Ei ole just eriti meeldiv ja hügieeniline, kui emad peavad lehmakookide vahel slaalomit sõitma ja lapsed üle nende hüppama.

Tundub, et lehmakarjus, tema peremees ja linnavalitsuse selle ala valitsemise eest vastutajana pole olnud oma ülesannete kõrgusel.

Vanasti, kui selline asi juhtus, siis degradeeriti lehmakarjus seakarjuseks, mis oli eriti häbiväärne, sest seakarjus oli ja viieaastaste amet.

Ja üldse, kas on suurele rannale nii lähedane ala sobiv loomade karjatamiseks. Kalli raha eest linlaste jaoks ehitatud Mai kergliiklusteele levib suvel karjamaalt vänge sõnniku hais, sest sel aastaajal on valdavalt mere poolt tuuled. Ma ei räägi tühja. Minu kaasa ei soovi haisu pärast sellel teel enam kõndimas käia.

Tekib küsimus, kelle jaoks linnaruum on mõeldud - kas inimeste või loomade jaoks? Pealegi tahame Pärnut liigitada suvituslinnade hulka.

Targad mehed, nagu Mark Soosaar jt arvavad, et karjamaa asemel peaks Raeküla poole laiendama hoopis korrastatut suurt randa, sest viimaste aastate kogemus on näidanud, et olemasolev on päevitajate jaoks juba kitsaks jäänud.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles