Janno Vesik: meie hing ja süda kuuluvad Kihnule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu Poisid: üleval vasakult Udo Kerdmann, Janno Vesik, Raino Laine, Ott Kaasik, all vasakult Aksel Mängli ja Kristo Joosep.
Kihnu Poisid: üleval vasakult Udo Kerdmann, Janno Vesik, Raino Laine, Ott Kaasik, all vasakult Aksel Mängli ja Kristo Joosep. Foto: Erakogu

Juba homme esineb ansambel Kihnu Poisid koos Zetodega Viljandi pärimusmuusika festivalil. Laupäeval saab neid näha Kihnus Kurase kohvikus. Pärnu Postimees usutles bändi lauljat ja akordionimängijat Janno Vesikut.

Kuu lõpp tuleb tihe: Viljandi, Kihnu, Võhma, Juminda. Kuidas puhkusega lood?

Meie jaoks ei ole bändi tegemine põhitöö. Kaks meie liiget on muusikaõpetajad ja selle kaudu puutuvad muusikaga iga päev kokku. Aga bändi tegemine iseenesest ongi puhkus ja hobi. Tore on ju suvel mööda Eestimaad tiirutada.

Kui bändimehed omavahel nii tihti koos on, kas läheb madinaks ka?

Ei lähe. Eks väiksemaid ütlemisi ikka tuleb ette ja pärast esinemist mainitakse korraks, kui keegi laval natuke sassi ajab midagi, aga see ei ole midagi hullu. Oleme rahumeelsed.

Kihnu Poisid on tegutsenud juba 14 aastat, kuigi koosseis on muutunud. Mida üksteiselt õppinud olete?

Iga liige toob uusi mõtteid ja värsket verd. Suurim muutus toimus ilmselt siis, kui tulid Ott Kaasik ja Kristo Joosep, kes igapäevaselt muusikaga tegelevad. Nende tulekuga muutusid meie seaded professionaalsemaks.

Kuidas tuntusega lood on? Kas tänaval tuntakse ära ja küsitakse autogrammi?

Me ei ole kunagi rõhutanud, et meie näod oleksid ajakirjade esikaanel. Eks siis, kui esinema läheme, ikka mainitakse näiteks poes või mõnes sellises paigas, et oh, näe, Kihnu Poisid!

Mis on Kihnu Poiste tegemise juures oluline?

Tahame muusikat rahvani viia ja kui inimestele meeldib, on väga tore. Meie eesmärk on Kihnu vanad meremeeste laulud üles leida ja publikuni viia. Kogume neid Kihnu kohalike käest, sest nemad teavad laule. Praegu on viimane aeg, sest inimesed, kes mäletavad, on juba väga vanad.

Millega bändimehed tegelevad, kui laval või prooviruumis ei ole?

Mina olen IT-mees, meil on ehitaja, kultuurimaja heli- ja valgustehnik, kaks muusikaõpetajat ja üks mees, kes tegeleb sellega, mida parajasti vaja teha on.

Palju aega Kihnus veedate?

Raino (Raino Laine on Kihnu Poiste laulja ja basskitarrist – toim) ja mina oleme Kihnust pärit. Raino elab Kihnus. Mina küll õpin ja töötan praegu Tallinnas, kuid käin igal võimalusel siin (intervjuu ajal oli Vesik Kihnus – toim).

14 aastat tagasi alustades olid kõik liikmed Kihnust, aga kui mina ja Raino tahtsime tõsisemalt muusikat teha, tahtsid teised poisid mootorrattaid putitada ja igasugu muid asju ajada. Et Kihnus pole suurt valikut pillimehi, on teised liikmed nüüdseks küll mandripoisid Viljandimaalt või sealt lähedalt, aga meie kõigi hing ja süda kuuluvad Kihnule.

Millal uus plaat valmib?

Suvi on tihe. Peale esinemiste tegeleme vanade laulude otsimisega. Sügisel katsume stuudiosse jõuda. Lubadusi ei taha anda, et jõuludeks keevitame plaadi valmis. Iga lugu nõuab aega, sest ta peab oma näo saama.

Milline koht või üritus on esinemiseks parim?

Loodame, et Viljandi folk saab selle suve tipphetkeks, sest seal on inimesed, kes rahvamuusikat hindavad.

Kuidas te koos Zetodega esinema sattusite?

Seda mina täpselt ei teagi. Eks Viljandi programmi koostajad mõtlesid, et mõlemad on tantsupundid, paneme kokku. Ega me korraga koos laval ole. Üks enne ja teine pärast. Aga mõni päev on veel aega, ehk üllatame ja teeme midagi koos ka.

Mida tähendab Kihnu Poistele koos Zetodega esineda?

Suur au ja väga tore koos teiste poistega esineda. Me mõlemad esitame tantsumuusikat ja meil on sarnane idee – oma pärimuskultuuri eest seismine.

Mida on sarnast setu ja kihnu kultuuris?

Setumaa ja Kihnu on üksteisest küll kaugel, aga ehk on sarnasus kultuurilises omapäras. Mõlemas paigas hinnatakse rahvakultuuri – vanu laule, rahvariideid, tähtpäevi ja kombeid. Neis põhiasjades on ühiseid jooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles