Kohaliku potitehase kahhelkivid on nõutud kaup

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kangruoja on töötanud perefirmas tosin aastat ja teab täpselt, kui palju on igas kivis käsitööd. Pool väikeettevõtte töötajatest on naised.
Kersti Kangruoja on töötanud perefirmas tosin aastat ja teab täpselt, kui palju on igas kivis käsitööd. Pool väikeettevõtte töötajatest on naised. Foto: Ardi Truija

Soometsa ahjupotitööstuses on kibekiire aeg, sest kuni oktoobrini on glasuurimata ja glasuuritud ahjupottkivid kuum kaup ning kliendil tuleb “potijärjekorras” oodata kuni kaks kuud.

Soometsa külas tagasihoidlikus abihoones tegutseb pea 18 aastat väikene potitehas, kus valmistatakse kohaliku turu tarvis liht- ja glasuurpotte. See on perefirma, vendade Rein ja Raigo Kangruoja ettevõte, kus töötab veel kolm kohalikku ja Raigo abikaasa Kersti. Kuigi algust tehti ühe mehe Häädemeestel asuvas kodukeldris, tegutsetakse nüüd juba aastaid kunagises Soometsa kolhoosi heinaseemnekuivatis.

Pärnu Postimehe andmeil toodetakse Eestis glasuuritud pottkive viies ettevõttes, igaühel neist on selles valdkonnas kindel nišš välja kujunenud. Suurim tööstus asub Tallinnas, kus Saviton OÜ glasuurib pottkive tellija soovitud värvitoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles