Ilmajaam: pühapäev võib tuua selle suve kuumarekordi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveilm püsib jätkuvalt soe.
Suveilm püsib jätkuvalt soe. Foto: Lauri Kulpsoo / Postimees

Kuigi lähipäevil on Eestis oodata hoovihma ja äikest, püsib õhutemperatuur kõrgel ja välistatud pole ka selle suve soojarekordi - Narva-Jõesuus 15. juulil mõõdetud 33,7 kraadi - löömine.

«Kõige kuumemad ilmad võivad just ees olla,» tõrjus Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain kahtlusi, nagu teeksid vihmad soojale suveilmale lõpu.

Kuumarekord võib veel tulla

«On võimalik, et pühapäeval mõõdetakse selle suve soojarekordeid,» lisas ta. Pühapäeval võib kuum õhumass levida üle kogu Eesti ja maksimaalne õhutemperatuur küündida 34 soojakraadini.

Seda, et veel eile ennustas EMHI pühapäevaks kuni 25 soojakraadi, põhjendas Merilain asjaoluga, et prognoos oleneb õhumasside liikumisest ning homme kohtuvad Eesti kohal ida poolt tulev kuum ja läänest pärit jahedam õhk.

«Eesti kohal on homme ja ülehomme kuuma ja jaheda õhumassi piir ja see front liigub loode-kagu suunas edasi tagasi,» ütles Merilain. «Homme on front Narva-Pärnu joonel, laupäeval võib see olla natuke loode poole tõusnud ja pühapäeval läheb üle Eesti tagasi läände, nii et kuum õhk liigub üle terve Eesti.»

Ta lisas, et veel eile näitasid EMHi arvutused, et nädalalõpul saab valitsevaks külm õhumass. «Me ei saa ka täna päris kindlad olla, et hoopis läänepoolne jahedus ei ole ülekaalus,» tõdes Merilain.

Lähipäevadel võimutseb kuumus

Täna tõuseb maksimumtemperatuur paljudes kohtades 30-32 soojakraadini. Homme ja ülehomme on Eesti kohal kuuma ja mõõduka parasvöötmelise õhumassi  eraldusjoon, frondi piirkonnas on oodata tugevaid äikesevihmasid (12 tunni jooksul võib maha sadada 30 millimeetri jagu vihma) ja kohati tugevaid tuuleiile (15 m/s ja enam).

Ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb 23-27 kraadini, päevamaksimum ulatub 30-33 kraadini.

Kuumus ulatub tõenäoliselt Narva-Pärnu jooneni, sellest loodes on õhutemperatuur mõõdukam.

Lähiaja ilma nimetas Merilain kuumusele ja vihmadele viidates troopiliseks, mis tähendab, et pikkade sadude asemel on oodata hoovihmasid, mille vaheajal särab taevas päike. «Hoovihm läheb üle, päike tuleb välja ja siis tuleb järgmine hoovihm, aga mitte nii, et on jahe ja kogu aeg sajab,» kirjeldas sünoptik.

«Päevade kaupa sadamist ei saa olla, kui on nii suur soojafoon,» lisas ta.

August ilmselt soe ja kuiv

Augusti prognoosi ei pane EMHI kokku enne kuu algust, kuid Merilaini sõnul pole praeguste prognooside põhjal kahtlust, et suve lõpukuu tuleb soe ja suurte sadudeta. «Internetis kättesaadavad materjalid lubavad pigem sooja ja tavapärase sademetehulgaga augustit,» ütles ta.

Selles osas, kas juuli rannailmad ja kuumalaine korduda võivad, ei osanud sünoptik midagi kindlat öelda.

«Kõik võib olla, august on vahel ju suve kõige ilusam kuu olnud, aga praegu ütleks pigem, et ta on ikka selle juuli järelkaja,» prognoosis Merilain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles