Meistriteosed võeti vastu rõõmuga

, muusikateadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kontserdimaja.
Pärnu kontserdimaja. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

17. juulil võis Pärnu kontserdimajas David Oistrahhi festivali raames tunda tõelist rõõmu muusikast, sest kõlas üks maailmas enimmängitud klassikalisi teoseid – Ludvig van Beethoveni 9. sümfoonia.

Sügav kummardus segakoorile Latvija, tänu selle kollektiivi professionaalsele tasemele sai kontsert erilise edu osaliseks. Sama saab öelda Nargen festivali orkestri kohta. Tõnu Kaljuste kontseptsioon Beethoveni esitusest erines mõnevõrra harjumuspärasest. Temale omase laulvuse ja värviderohkusega detailides mõjusidki nii kantaat kui sümfoonia imeliselt rõõmutekitavalt.

1815. aastal valminud lühike kantaat “Meeresstille und glückliche Fahrt” / “Merevaikus ja õnnelik sõit”, op. 112 on Ludvig van Beethoveni kummardus Johann Wolfgang von Goethele, kelle talenti ta piiritult austas. Teose aluseks on kaks Goethe luuletust, mis on pärit 1795. aastast.

Beethoveni elu viimasel kümnendil valmisid tema kaks suurteost: “Missa solemnis” D-duur, op. 123 (1823) ja sümfoonia nr 9 d-moll, op. 125 (1824). Neid teoseid on nimetatud kaksikõdedeks: esimeses püüdleb Beethoven Jumala, viimases inimlikkuse poole.

Solistideansambel sümfoonia finaalis kõlas ühtlaselt, kuigi koosnes eri suunitluse ja päritoluga lauljatest. Sakslane Dominik Wörner (bass-bariton) on kirikumuusik, muusikateadlane ja klavessiini- ning orelimängija. Ta on hinnatud oratooriumilaulja nii kodu- kui välismaal. Tämbrilt ja häälekoolilt küll eelmainitust pisut erinev eesti tenor Oliver Kuusik sobis siiski suurepäraselt esitusse kui tervikusse.

Eraldi tuleks kõnelda naissolistidest, rootsi sopranist Hannah Holgersonist ja eesti metsosopranist Annely Peebost. Nende hääled kõlasid omavahel ideaalselt, säilitades seejuures neile omase isikupära ja värvikuse.

Annely Peebo on kõrgelthinnatud ooperilaulja, kelle pagasisse kuulub suurem osa ooperirepertuaarist tuntud rolle. Samuti on ta tunnustatud kontserdilaulja ja suurvormide solist. Tema koostöö Tõnu Kaljustega on pikaajaline ja tõhus.

Kontsert sai teoks koostöös Nargen festivaliga, mille kunstiline juht ja peadirigent on Tõnu Kaljuste.

Pärnu kontserdimaja võiks aga tunnistada parima akustikaga kontserdisaaliks Eestis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles