Juhtkiri: Kuhu panna raha?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Arvestades sellega, et Eesti majandusel tervikuna teiste Euroopa Liidu riikide omaga võrreldes just kõige kehvemini ei lähe, on vägagi võimalik, et pärast 2020. aastat ei saa me enam nii palju euroraha kui seni, mistõttu on Pärnu linnavalitsuse investeeringute kava üpris mõistlik.

Strateegia kohaselt plaanib linnavalitsus, kui volikogu kavale oma õnnistuse annab, investeerida linna järgmise viie aasta jooksul 66 miljonit eurot, millest ühe osa, 18 miljonit, moodustab Pärnu omaosalus, ja teise osa, 48 miljonit, euroraha.

See on põhimõttelise valiku koht, kas paigutada raha linna arengusse või püüda vabaneda eelkõige laenudest. Praeguses situatsioonis võib nõustuda abilinnapea Meelis Kuke hinnanguga, et kui laenude intress on 1,2–1,3 protsenti, pole nende tasumisega kiirustamine vajalik, sest inflatsiooni mõju töötab laenaja kasuks. Laenukoormus, kui see jääb mõistuse ja seaduse piiresse, pole omast kohast mingi häbiasi ja käib omavalitsuse majandamise juurde. Pärnu linn enam oma maksevõimet tõestama ei pea, rahandus on kontrolli all ja seega tulebki pilk suunata tulevikku ning püüda kasutada euroraha nii palju kui vähegi võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles