Puu-Jaagup kutsub Viru-Jaagupis luiskelugude pingile jutte vestma

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihelkonnapäevad Viru-Jaagupis. Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi etendus "Tuli lahti".
Kihelkonnapäevad Viru-Jaagupis. Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi etendus "Tuli lahti". Foto: Eva Klaas

Pühapäeval valmisid kihelkonnapäevade raames Viru-Jaagupi vana koolimaja juures saemeistrite kätetööna Puu-Jaagupi kuju ja luiskelugude pink.

Puu-Jaagup oli Viru-Jaagupis kunagi legendaarne hea fantaasialennuga jutuvestja, kes rääkis küll sellest, kuidas kanad seitse korda päevas munema panna, küll laternast, mis valgustab inimest seespoolt.

Ka teatas Jaagup, et temal hakanud pumbakaevust, kus puhas vesi, korraga tulema papinaelu ja soolasilke.

Saemeister Hallan Kivisaar Palmsest tunnistas, et päris ühe päevaga Jaagupi kuju siiski valmis ei saanud, muist tööd oli varem ette tehtud.

Küll aga valmis rahva silme ees otsast lõpuni luiskelugude pink, millele loodetakse edaspidi laialdast kasutust leida ning korraldada seal jutuvestmisüritusi.

Viru-jaagupi kihelkonnapäevad avati laupäeval kirikus, õhtu jätkus retrostiilis pargipeoga.

Pühapäeval sai rahva poolt väga sooja vastuvõtu Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi välinäitus-etendus “Tuli lahti”. Atraktiivsel viisil näidati, kuidas vanasti tulega võideldi: esitleti näiteks kustutusluudasid, nahkämbreid ning putk- ja käsipritsi. Aga tutvustati ka tänapäevaseid tulekustutusvahendeid ning soovijatel oli võimalik vahus möllata.

Omajagu uudistajaid kogus ka seebivalmistamise kiirkursus, kus selgus, et pesemisvahendi tegemine kodus ei ole üle mõistuse keeruline ning sellega saab hakkama igaüks, kel piisavalt kannatust ja huvi.

Kihelkonnapäevadesse mahtus palju muudki- võimalik oli külastada kohaliku kultuuriloo- ja fotonäitust “Minu inimesed”  Viru-jaagupi kirikus ning käsitöönäitust vanas koolimajas.

Selgusid parimad koduõlle- ja leivameistrid ning hea jutuvestmisoskusega inimesed panid end proovile anekdootide- ja luiskelugude rääkimise võistlusel.  Samuti näitas Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi kinomuuseum filmiprogrammi vanadest multi-ja  dokumentaalfilmidest, reisialmanahhidest ning ringvaadetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles