Pajusalu järgmine eesmärk: pääs OMile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisa Pajusalu andis endast kuni 23-aastaste sõudmise MMil maksimumi ja sai tasuks hõbemedali.  Juba teist korda järjest.
Kaisa Pajusalu andis endast kuni 23-aastaste sõudmise MMil maksimumi ja sai tasuks hõbemedali. Juba teist korda järjest. Foto: Rein Kilk

Kuidas motiveerida oma väikest õde enne hooaja tähtsaimat võistlust endast maksimumi andma? Küsige Eesti võrkpallikoondislaselt Raimo Pajusalult! Tema teab.



Pühapäev oli Pajusalude perekonna rõõmupäev. Pere pesamuna Kaisa Pajusalu kordas kuni 23-aastaste sõudmise maailmameistrivõistlustel oma mullust saavutust ja võitis ühepaadil hõbemedali.

Kuigi Valgevenesse Bresti ükski pereliige kaasa ei sõitnud, tundis Eesti edukaim naissõudja sellegipoolest pidevalt nende tuge. «Enne võistlust oli vennast väga palju abi. Ta on mind alati motiveerida osanud,» rääkis 21-aastane Pajusalu.

«Ta oskab aidata mind endast kõike andma. Enne MM-finaali ütles ta mulle, et ma kujutaksin rasketel hetkedel ette, justkui oleks kogu pere ja fännid minuga samal ajal paadis kaasas. Nii ma ka tegin ja see aitas tohutult.»

Seda enam, et finaalsõit oli ülimalt tasavägine. Eesti Sõudeliidu president Jaan Tults võrdles seda Pekingi olümpia meeste kahepaadi finaaliga, mis mäletatavasti pakkus põnevust finišijooneni välja.

Ka Pajusalu treener Ulvi Lutoškin jälgis oma kuulsaima õpilase sõitu hinge kinni hoides. Kui ameeriklanna Lindsay Meyer eestlannast 500 meetrit enne lõppu mööda läks, ei kartnud ta siiski hetkekski, et Pajusalu medalist ilma võiks jääda. Nagu ta ise ütles: «Ma teadsin, et Kaisa suudab hambad ristis pingutada. Ta pole allaandja tüüp.»

Ja ei olnud ka, sest paarsada meetrit enne lõppu tegi Paju­salu kiirenduse ning võttis selle, mis talle kuulus – hõbemedali. Ülikindla võidu võttis leedulanna Donata Vistartaite 7.50,15ga, teine oli Pajusalu 7.54,47ga ja kolmas ameeriklanna Lindsay Meyer 7.55,04ga.

Nii Lutoškin kui ka Pajusalu ise tõdesid, et see oli eestlanna maksimum. Rohkemat polnud kuskilt võtta. Tänavu komeedina naiste tippsõudmisesse tõusnud leedulanna on teistest lihtsalt niivõrd palju ees.

«Mina ise sain pärast seda võistlust rahu ja enesekindluse tagasi. Hooaja algus polnud just kõige hiilgavam,» nentis Pajusalu, kes ootas tänavu endalt täiskasvanute seas suuremat läbimurret kui ta reaalsuses tegi. «Treenisin sel aastal tugevamini kui kunagi varem ja hakkasin MK-etappidelt vargsi pääsu A-finaali ootama. Aga paraku ei jõudnud ma B-finaaligi. Tundsin, et tipp on veel niivõrd kaugel ja motivatsioon langes.»

Miks hooaja esimesed võistlused rahvusvahelises konkurentsis ebaõnnestusid, ei oska Pajusalu kindlalt öelda. Seda võib vaid oletada. Üheskoos treenerite Ulvi ja Roman Lutoškiniga jõuti igal juhul järeldusele, et enne U23 MMi tuleb koormused maha võtta. «Usun, et see aitaski. Tundsin end värske ja puhanuna,» avaldas Pajusalu.

Ent mis võiks olla Pärnust pärit piiga edu saladus? Lutoškin polnud õpilase kiitmisega kitsi. «Kaisa on hästi töökas ja, tõsi, ka väga andekas. Tal on endal eesmärk ning selle nimel on ta valmis väga paljustki loobuma,» vastas ta.

Üks mis kindel, üksnes U23 MMi kahe hõbemedaliga ja juunioride MM-kullaga ei kavatse Pärnust pärit piiga piirduda. Oma järgmiseks suureks eesmärgiks on ta võtnud pääsu Londoni olümpiale. Välja jagatakse vaid kümme piletit – seega konkurents on ülimalt tihe. Ent nii Lutoškin kui ka Pajusalu ise teavad, et kõva töö korral on kõik võimalik. «Usun, et Kaisa on selleks suuteline. Ta on valmis oma eesmärgi täitma,» kinnitas Lutoškin.

Oma eesmärgi nimel võttis Pajusalu ka Maaülikoolist akadeemilise puhkuse. «Tegelikult sain kooli kõrvalt õppimisega hakkama küll, aga kevaditi oli pidevalt üks suur rabistamine.

Algas eksamiperiood ning samal ajal ka võistlushooaeg. Nüüd püüan ühe aasta vaid spordile pühendada ning sporti veelgi professionaalsemalt teha. Kindlasti on vaja ka koormuseid tõsta,» arutles Pajusalu, kelle järgmine suurem võistlus on septembrikuine Portugali EM. Seal loodab ta vähemalt
B-finaali pääseda.

Kuni 23-aastaste MMil tegid eestlastest kaasa ka kaheksapaat ning naiste kahepaat. Üldarvestuses 7. koha saavutanud kaheksapaadi koosseisu kuulusid Ronald Väli, Karl Sutt, Tõnis Paara, Martin Neerot, Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson, Rauno Talisoo, Martin Laius ja roolimees Siim Schvede. Sama kohaga lõpetasid ka paarisaerulises kahepaadis istunud Helen Tinkus ja Koidu Killing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles