Bluusifestival kutsub pillimänguoskust arendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullused töötubade õpilased näitasid õpitut bluusipäevade lõppkontserdil Steineri aias.
Mullused töötubade õpilased näitasid õpitut bluusipäevade lõppkontserdil Steineri aias. Foto: Erakogu

Augusti esimesel nädalal toimuvatel Pärnu bluusipäevadel saab iga huviline õppida pillimängu oma ala meistrite käe all.

Kolmel esimesel festivalipäeval võib õppida kitarri-, suupilli- ja klaverimängu. Kolme-neljatunnised töötoad toimuvad Steineri aia kõrval asuvas Maarja-Magdaleena gildis ning nende idee on tuua nii noortele kui vanematele pillihuvilistele lähemale bluusimuusika juured ja kõla.

Töötoad on mõeldud kõigile, kes instrumentide kohta mingeidki algteadmisi omavad. „Festivali üks eesmärk on suunata bluusipäevad järjest rohkem slide-kitarri temaatikale, sest see mängustiil on bluusi instrumentaalosa üks tähtsamaid aluseid,” rääkis bluusipäevade korraldustiimi liige Lauri Uus.

Kõigile esinemisvõimalus

Kõigil osavõtjatel on pärast koolitust võimalus 5. augustil Steineri aias ühiskontserdil oma oskusi näidata. „Kolme päeva jooksul pannakse kokku üks korralik bluusibänd, mis festivali lõppkontserdil üles astub,” selgitas Uus.

Slide-kitarr on bluusi mängimisel kõige levinum kitarri kasutuse viis, kus mängides kasutatakse eri häälestusi ja slide’i, mis kujutab endast metallist, klaasist või portselanist toru, millega mööda kitarrikeeli libistades tekitatakse jätkuvaid helikõrguse muutusi.

Slide-kitarri õpetamisele pannakse festivalil enim rõhku. Seda omapärast tehnikat aitavad kitarrihuvilistele selgeks teha Eesti bluusikangelane Andres Roots, kes teeb õpetusega algust kahel esimesel päeval. Eelmistel Pärnu bluusipäevadel tegi ta kolm päeva slide-kitarri ja lahtiste häälestuste õpitube, alustades kiirest ajaloolisest ülevaatest ja lõpetades lugudega, millest osalejate ühiskoosseis mõne Steineri aia kontserdil ette kandis.

„Eks tänavu tuleb õunte pealt vaadata, kui palju on kohal neid, kes eelmisel aastal baaskursuse ära kuulasid, ja kui palju on uusi nägusid – ühtedega saab uute häälestuste ja keerukamate asjadega edasi minna, teistele tuleb mullust juttu uuesti rääkida,” kirjeldas Roots. “Nii ehk naa koosnevad õpitoad osalt loengutest kõigile osalejatele ja osalt individuaalsetest näpunäidetest.”

Oma ala parimad õpetajad

Slide-kitarri õpetamisega tõmbavad otsad kokku meistriklassi esindajatest britid Dave Arcari ja Steve Morrison. „Morrison on raudselt parim kitarrist, keda mina oma silmaga näinud olen,” ütles Roots veendunult.

Roots loodab, et soovijatel avaneb võimalus kuulda mõni nädal tagasi legendaarsel Glastonbury festivalil üles astunud Arcari loengut pillimängu ärilisest poolest: oma plaadifirma pidamisest, esinemiste leidmisest jne. Tema on selles valdkonnas Arcarilt väga palju õppinud.

Kehva pillimänguoskuse pärast ei maksa ühelgi huvilisel häbeneda.

„Möödunud aastal oli tase väga erinev, ometi võisid kõik lõppkontserdil võimetekohaselt üles astuda. Hakkama said absoluutselt kõik töötubade õpilased,” julgustas slide-kitarri kursustel käinud The Belka kitarrist Marvin Mitt algajaid ennast kohale vedama.

Suupilli õpetab mängima Bullfrog Browni liige Alar Kriisa ja klaverit Pärnu muusikakooli õpetaja Indrek Oselein.

Õpitubadest osavõtmiseks tuleb täita registreemisankeet Pärnu bluusipäevade koduleheküljel bluusipaevad.parnublues.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles