Suvepilt: kombainid tolmutavad kuldkollastel põldudel

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Ehrenpreis

Suure agana- ja tolmupilve endast maha jätnud New Hollandi kollane kombain tiirutas eile keskpäeval Vara vallas Kivi puhkemajade lähedal kuldkollasel rukkipõllul. Kombaini lahutamatud kaaslased toonekured võtsid kõrge kõrre seest matti.


Kombaini rooli keeranud Tormi teraviljatalu peremehel Paul Riisperel oli eile teine lõikuspäev. «Keskmine,» hindas korraks töö katkestanud talunik uudsevilja esimest saaki.

Suured põllulaevad on välja ajanud ka Tormi talu peremehe kolleegid. Näiteks Vara vallas teravilja kasvatava tulundusühistu Kaarli kombainerid hakkasid talirapsi koristama pühapäeval. «Meil on sügis käes, teised võivad veel muidugi edasi suvitada,» muheles tulundusühistu Kaarli juht Madis Avi.

Saagist rääkides märkis ta, et rekordeid tänavu oodata ei maksa.
«Liiga kuiv on olnud,» selgitas Avi. «Vili on põuavalmis, peenikese seemnega. Aga kuiv suvi on ikka parem kui vihmane. Eelmine aasta oli väga märg, vilja pidi kõvasti kuivatama.»

Kui ilm lubab, siis hakkavad Kaarli kombainerid täna talinisu lõikama. Tähtvere vallas põldu ja loomi pidava ASi Tartu Agro kombainid on töös juba tükk aega, sest juuli teisel täispikal nädalal algas heinaseemne koristus. Nädal tagasi sõitsid kombainid viljapõllule. Neil päevil võetakse suviotra, mis läheb muljumiseks ehk veiste talviseks ninaesiseks.

«Meil on küpset vilja küll,» kinnitas Tartu Agro agronoom Eino Härm. Tänavu 45. aastat agronoomina töötava Härmi hinnangul ei ole põllumehele käesolev just hea aasta. «Teraviljal on ennakvalmimine, kuumus ei lasknud sel täis kasvada,» märkis ta.

Saagi suurust ei tahtnud ta aga ennustada. «Arvan, et võib pettumus tulla,» ütles Eino Härm.
Augusti teisel poolel lõunasse lendama hakkavad toonekured lahkuvad meie põldudelt hulga varem kui kombainid, millel tuleb Tartumaal saak koristada ligi 40 000 hektarilt.

Eelmisel aastal, kui esimesed kombainid asusid vilja lõikama juuli viimastel päevadel, said Tartumaa põllumehed statistikaameti andmetel hektarilt keskmiselt 2981 kilo teravilja ja 1896 kilo rapsi.
Teravili kasvas siinmail mullu 38 400 ja raps 9374 hektaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles