Rakveres võib linnavõim vahetuda

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud valimiste ajal olid kõik pildil olevad sõbrad. Tänaseks on Roman Kusma kaaslastele selja pööranud.
Möödunud valimiste ajal olid kõik pildil olevad sõbrad. Tänaseks on Roman Kusma kaaslastele selja pööranud. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Sotsid kaotasid Rakvere linnavolikogus kaks kohta, reformierakond ja IRL kavandavad järgmisel volikogu istungil linnavalitsuse umbusaldamist.


Pärast seda, kui Rakvere linnavolikogu liikmed Roman Kusma ja Neeme-Jaak Paap hüppasid sotside fraktsioonist reformierakonna tiiva alla, on Virumaa Teataja andmetel tõenäoline, et ülejärgmisel kolmapäeval saab Rakvere linnapeaks taas Andres Jaadla.

Reformierakonna Rakvere linnavolikogu fraktsiooni esimees Aleksander Holst kinnitas, et nende fraktsioon on täienenud kahe uue liikme võrra. “Võimu ei ole jagatud ja enne 11. augustit pole midagi lisada,” oli Holst kidakeelne.

Jaadla linnapeaks

Virumaa Teatajale teadaolevalt kavatsevad reformierakond ja IRL 11. augustil europrojektide jaoks laenu võtmise arutamiseks erakorraliselt kokku tuleval Rakvere linnavolikogul käsitleda ka linnavalitsusele umbusalduse avaldamist.

Uue, reformierakonna ja IRLi koalitsiooni linnapeaks peaks saama Andres Jaadla, abilinnapea Ain Suurkaev jätkaks oma ametis. Teise abilinnapea koht oli eile õhtul veel lahtine, sest Aleksander Holst väidetavalt seda vastu võtta ei soovinud.

“Hetkel küll veel ennast linnapeatoolil ei tunne,” lausus Andres Jaadla, kes samuti ei soovinud kommentaare jagada. “Fakt on see, et reformierakonna fraktsioon on täienenud, aga ma ei oska küll öelda, et keegi võimu liigutama hakkaks,” lisas Jaadla.

Rakvere linnapea ja sotsiaaldemokraatliku erakonna Rakvere osakonna esimees Rannar Vassiljev ütles, et sotside jaoks oli Roman Kusma ja Neeme-Jaak Paabu ühinemine reformierakonna fraktsiooniga üllatuseks.

“Eks volikogu peab otsustama, mis edasi saab,” sõnas Vassiljev, lisades, et ilmselt sünnib Rakvere jaoks pretsedent, sest seni on linnas võim vahetunud vaid valimiste järel.

Virumaa Teataja andmetel kaalub sotside fraktsioonist lahkumist ka Marti Kuusik, kes seni seda sammu siiski ette võtnud ei ole.

Reformierakonna Rakvere piirkonna eelmine esimees Maie Urbas ütles, et Roman Kusma oli ise aktiivne ja otsis reformierakonnaga kontakti. “Kui jutud tõsisemaks läksid, pakkusin talle välja meiega liituda,” sõnas Urbas. “Eks inimesed ikka ise jõuavad äratundmisele, et nad tahavad meie­ga koos olla, vägisi ei sunnita kedagi,” lausus Urbas ja täpsustas, et Kusma liitus vaid fraktsiooniga, kuid ei ole astunud reformierakonda.

Volikogus muutused

Roman Kusma eile telefonile ei vastanud, reformierakonna ja IRLi ühist nõupidamist peeti õhtul aga just Kusma juhitavas Aqva hotellis.

Pärast Roman Kusma ja Neeme-Jaak Paabu üleminekut reformierakonna fraktsiooni on seal kuus liiget, nagu ka IRL fraktsioonis, millega vahetult pärast valimisi liitus keskerakonna nimekirjas kandideerinud Olev Puldre.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni jääb neli liiget, samuti keskerakonna fraktsiooni. Lisaks on volikogus ka üks valimisliidu Rakvere esindaja.

Kui Andres Jaadla saaks linnapeaks, pääseks tema asemel volikogusse omaaegne linnapea Matti Jõe. Rannar Vassiljevi ja Kairit Pihlaku volikogusse naasmisel peavad oma kohad loovutama Martti Marksoo ja Tiina Pruler-Ild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles