Tätte kontsert tõi Vallikääru pilgeni rahvast täis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tätte.
Jaan Tätte. Foto: Raigo Pajula

Laupäeva õhtul Pärnus toimunud Jaan Tätte suvetuur “Tuulevaiksel ööl” tõi Vallikääru hinnanguliselt kuni 6000 muusikasõpra, leidus neidki, kes suure rahvahulga tõttu lemmikut kuulama ei pääsenud.

Segadused tuurikorralduse ümber hakkasid hoogu koguma päev varem Tallinnas Pirital toimunud kontserdi ajal, kui ootamatult suur publikuhulk kloostrimüüride vahele muusikat kuulama ära ei tahtnud mahtuda. Pettunud külastajad lahkusid ja korraldaja ostis neilt piletid tagasi.

Pärnuski tuli tuuri eestvedaja Aarne Valmise sõnul vahepeal piletimüük lõpetada, et rahvamasside ohjeldamisega hakkama saada. “Mingil hetkel võtsime vastu otsuse, et ei müü väravas enne ühtegi piletit, kui selle eelmüügist soetanud on Vallikääru sisse saanud,” selgitas Valmis. Siis vaatasime platsi üle, külgede peal oli veel ruumi, kuid hoiatasime inimesi, et nad ei pruugi sealt laval toimuvat näha.”

Kes jaksasid seni oodata ja leppisid nägemise asemel kuulamisega, said Valmise sõnul kohapealt pääsme siiski näppu ja kontserdielamuse kätte.

“Pärnus käisin platsil ringi ja kloppisin oma vaipadega murule istuma tulnud inimesi väiksemale ruumile, et teised ära mahuksid,” ütles Valmis. “Tuleb tunnistada, et mõni vanem proua andis enne lõppu alla ja lahkus, sest ei jaksanud seista.”

Valmise sõnul sai suurem osa publikust aru, et Vallikääru on alati pileteid müüdud rohkem, kui on istekohti, kuid Tätte tõi vabaõhukontserdile needki, kes pole kümneid aastaid sellisel üritusel käinud ega osanud sellega arvestada.

“Sain palju sõimata, miks müüakse pileteid rohkem, kui istekohti jätkub,” tunnistas korraldaja. “Kuid ega ma väga häiritud ole, kui on palju rahvast, satub nende sekka ikka mingi protsent hullusid ja joodikuid.”

Ometi ei viska Valmis kõiki kive pealtvaatajate kapsaaeda. Korraldaja ütlust mööda ootas ta Tätte tuurile suurt publikumenu, kuid Vallikääru kohale tulnud 5000-6000 inimest oli selline number, mille peale isegi mõelda ei juletud.

“Ajakirjandus ristis selle Tätte hüvastijätutuuriks, ehkki meie seda nii ei nimeta. See, et ta kaks aastat avalikkuse ette ei jõua ja ümber maailma seilab, pole hüvastijätt, kuid ilmselt mõjutab inimesi psühholoogiliselt,” üritas Valmis leida tavatult suure populaarsuse põhjust.

Pirital ja Pärnus tekkinud probleemidest tehti omad järeldused ja näiteks tänane Viljandi kontsert viidi Kaevumäelt lauluväljakule, et probleeme vältida.

Valmise väitel toimus viimane nii menukas kontsert Pärnu Vallikäärus 1999. aastal, kui Kuldne Trio tegi lahkumistuuri, ehkki jäi hiljem samas koosseisus musitseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles