Vanas vaimus Seligeri ääres

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev õhutas noori Seligeri ääres moderniseeruma, aga osale kokkutulnuist jäi selle sõna tähendus ähmaseks.
Vene president Dmitri Medvedev õhutas noori Seligeri ääres moderniseeruma, aga osale kokkutulnuist jäi selle sõna tähendus ähmaseks. Foto: Reuters

Kremli noorsoo-organisatsioon Naši lubas tänavu Seligeri järve ääres näidata oma uut, avatumat ja sallivamat nägu. Midagi sellist ei juhtunud.

Õigustatult Putinjugendiks kutsutud noorsoo-organisatsioon lubas välismaistele noortele, keda esimest korda Seligeri äärde kutsuti, heasüdamlikumat, avatumat, sallivamat õhkkonda, kus vene natsionalismi asemel valitseb dialoog, loosung “Putin või surm!” asendatakse ülekutsega “Moderniseeru!”

Tegelikkus näitas, et našistid pole karvavõrdki muutunud. On-line väljaanne Huffington Post USAst iseloomustas neid kui kampa taktituid, agressiivseid, ära lollitatud ja pimestatud konformiste, kes našistid on alati olnud.

Kuid Vene president Dmitri Medvedev oma administratsiooni juhi Vladislav Surkoviga vaatab uhkusega oma ideoloogilisele lapsukesele. Õigemini ikka vist Putini omale.

Pead teiba otsas, sõda ülekaalulistele

Uudisteagentuur BNS meenutas, et 2007 rippus noorteühenduse Seligeri kokkutulekul pilt, mis kujutas Eesti välisministrit Urmas Paeti Hitlerina. 2008 pidas üks našist laagri territooriumil Toomas Hendrik Ilvese nimelist siga.

Läinud aastal võttis noortelaagri korraldamise üle Vene valitsus, kuid korralduses vahet pole. Sel korral olid teibasse aetud tuntud demokraatide ja teisitimõtlejate peadega pildid. Eestit esindas Mart Laar. Võib-olla jäänuks peade teivastamine üsna tagaplaanile, kui üks vihatu poleks olnud 83aastane inimõiguslane, teisitimõtleja juba nõukogude ajast, Euroopa tuntuimate autasude omanik inimõiguste kaitsmise eest Ljudmila Aleksejeva. Ent temagi puhul puhkes pahameelekoor pigem Venemaal kui Euroopas.

Seligeri laagris näidati videot, kus Kremli noorsookoordinaator Vassili Jakemenko istub oma sõpradega laua taga, aga laua otsas istub kogukas našist, kellele räägib Jakemenko järgmist: “Meil on tõsine, sügav projekt “Rahvuslik vastutus”. Selle sisu on lihtne. Iga ettevõte, mis kulutab rohkem, kui talle vaja – pole tähtis, kas elektrit või midagi muud –, on ebaefektiivne. Inimene, kes sööb rohkem, kui talle vaja, varastab riiki ja Putinit. Putin suudab kõike, kuid mitte kõhnuda eraldi võetud inimese eest. Meil on sellesse projekti vaja osalist ja otsustasime, et see oled sina.”

Kuunäoga noormees hakkab vingerdama, Jakemenko käib talle peale ja seal salvestus katkeb.

Muide, Kremli noorsoojuhi vastas istub videos Venemaa juhtiv internetipropagandist Konstantin Rõkov, kes varem tegeles pornograafiaga, nüüd on riigiduuma liige. Ega Rõkovgi ole kõhnuke, kuid vaevalt ta nõustuks Putini nimel vabatahtlikult nälgima.

Diskussioon ei õnnestunud

Kuigi selgus, et isegi Seligeri laagrisse sõita soovinud välisnoortel polnud lihtne saada Vene viisat, jõudsid siiski kohale noored 80 riigist.

Našistist aktivist Jana Stari-kova kurtis, et Läänest tulnud noored rääkisid aina sealsetest väärtustest ning kritiseerisid opositsiooni ja vabaduste alla surumist Venemaal, totalitarismi ja politseiriiki, sõnavabaduse puudumist jne. Starikova järeldus oli, et enne Seligeri sõitu ajupesu läbinud noortele pole võimalik pähe panna ühtki uut mõtet. Säh sulle diskussiooni!

Kevadel tähistas Naši kongressiga oma tegevuse viiendat aastapäeva. Ühendus loodi eesmärgiga hoida ära demokraatiameelsete jõudude nn värvilisi revolutsioone, nagu juhtus Ukrainas ja Gruusias.

Juba mainitud Surkov ütles Vabadusraadio andmetel kongressil järgmist: olete meile vajalikud, te peate olema oma kohtadel.

Solidaarsusliikumise aktivist Ilja Jašin nimetab našistide ülesannet väga lihtsaks: massiaktsioonid valitseva režiimi kiituseks, noorsoo massilise toetuse demonstreerimine Putinile, teistele juhtidele. Sellega tulevad našistid suurepäraselt toime, meenutades Hiina hung-veipinge oma agressiivsuse, primitiivse, madala ja vulgaarse poliitilise kultuuri poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles