Erich Mielke punane kohver

Aino Siebert
, Das Baltikum-Blatt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kunstniku Dmitri Vrubeli kuulus maal Leonid Brežnevi ja Erich Honeckeri surmasuudlusest Berliini müüril.
Vene kunstniku Dmitri Vrubeli kuulus maal Leonid Brežnevi ja Erich Honeckeri surmasuudlusest Berliini müüril. Foto: Reuters

Stasi arhiivis säilitatakse kommunistliku Saksamaa julgeolekuministeeriumi kauaaegse juhi Erich Mielke (1907–2000, julgeolekuminister 1957–1989) punast kohvrit, mis sisaldab salamaterjali tema nimekaimu, SDV riigipea Erich Honeckeri kohta.

Telekanali ZDF saatesari „History“ näitas pealkirja ”Salatoimik Honecker“ all, kuidas Saarimaa Neunkirchenist pärit tulihingeline kommunist oskas ennast salapärasest minevikust hoolimata võimule upitada ja koguni 18 aastat tipus püsida.

Erich Honecker (1912 Neunkirchen – 1994 Santiago) oli diktaator, kes oskas oma huvides ära kasutada iga võimaluse karjääriredelil üles ronida. Talle polnud probleem üle laipade minna. Idasakslane uskus kuni surmani kommunistlikku ideoloogiasse, ta ei pannud tähele muutusi ühiskonnas ega protestiva rahva soove.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles