Kivist turuhoone nõmmelastele ei meeldi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu paistab Nõmme turuhoone välja tõelise kiviehitisena.
Praegu paistab Nõmme turuhoone välja tõelise kiviehitisena. Foto: Mihkel Maripuu

Terased Nõmme elanikud on mures, et nende armastatud puidust turuhoone ehitatakse uuesti üles hoopis kivist ning maja kaotab niimoodi oma endise võlu.

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul ei ole inimestel muretsemiseks põhjust, sest pärast valmimist näeb turuhoone välja täpselt samasugune kui ennegi.

«Praegu hakkab turuhoone juba maja kuju võtma ning puitu ei ole kuskilt näha, mistõttu inimestel võib tekkida mulje, et hoone välisilme jääbki niisuguseks,» ütles Vakra.

Ta lisas, et hoone põhikonstruktsioon, mis varem oli puidust, tehakse nüüd tõesti kivist. Väljastpoolt kaetakse aga maja puiduga, mistõttu väljanägemine ei muutu karvavõrdki.

Tulekindlus ja soojapidavus

Vakra väitel on sellise lahenduse peamine eesmärk turuhoone tulekindluse suurendamine, et see oleks tänapäevasel tasemel ning hoiaks ära aprillikuise lauspõlengu kordumise. Maja tuleohutuse klassi oli lihtsalt vaja tõsta.

Teine põhjus kiviseinade kasuks on turuhoone soojapidavuse suurendamine ning energiasääst. Nimelt aitab uus konstruktsioon vähendada talvel elektriarveid isegi kuni kahe kolmandiku võrra. Oma osa sellesse annavad ka korralikud topeltaknad. Enne põlengut olid hoonel ühekordsed aknad, sest seda nõudsid muinsuskaitsjad.

Projekt, mille järgi Raketis Grupp turuhoonet ehitab, on kooskõlastatud nii muinsuskaitsjate kui päästeametiga.

Kohe pärast tänavu aprilli lõpus toimunud lauspõlengut oli Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse peaspetsialist Oliver Orro seisukohal, et turuhoone algpildi säilimist tuleks taotleda vaid välimuses. Kuna maja sisemus oli leekides täielikult hävinenud, ei ole mõtet nõuda, et ka puitkarkass tuleks täpselt samal kujul taastada.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul on Nõmme turuhoone siiani arhitektuurimälestiste nimekirjas. Ta lisas, et maja peaks mälestiseks ka edaspidi jääma, võibolla tuleks see aga muuta ajaloomälestiseks, sest hoone puhul ei ole enam tegemist origimnaali vaid koopiaga.

Peagi on sarikapidu

Uue turuhoone ehitus on jõudnud juba niikaugele, et sarikapidu peetakse 17. augustil ning kauplemine taasavatakse majas 15. oktoobril.

Vakra sõnul on Ergo Kindlustus välja maksnud neli miljonit krooni, millest peaks piisama turuhoone ülesehitamiseks.

Nõmme Heakorra Seltsi algatusel koguti vabatahtlike annetustena ligi 50 000 krooni, mida tõenäoliselt kasutatakse tulekahjus oma kindlustamata vara kaotanud müüjate toetamiseks.

«See ei ole muidugi eriti suur raha, sest hinnanguliselt kaotasid müüjad tulekahjus külmlette ja muud vara kokku umbes 800 000 krooni väärtuses, kuid raskel ajal kulub neil iga kroon kindlasti marjaks ära,» märkis Vakra. «Eks augusti jooksul peame koos Nõmme Heakorra Seltsiga selles küsimuses lõpliku otsuse vastu võtma.»

Nõmme turuhoone

Valmis 1930.a. arhitekt Robert Natuse projekti järgi.
Taastati esialgsel kujul mullu oktoobris.
Põles maha tänavu 29. aprilli öösel.
Kriminaalmenetlust ei algatatud, kuna puudusid tõendid süütamise kohta.
Hoone oli kindlustatud 6,5 miljonile kroonile, Ergo Kindlustus kattis taastamiskulud 4 milj. kr.
Vabatahtlike annetusena koguti ligi 50 000 kr.
Turuhoone avatakse taas 15. oktoobril.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles