Kalev Vilgats: Eesti kalleima joogivee poole?

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Urmas Luik

Täna peaks kogunema koosolekule AS Pärnu Vee nõukogu. Hästi informeeritud allika kohaselt võib muu hulgas jutuks tulla pöördumine linnavalitsuse poole taotlusega tõsta vee hinda.

Sellega on kiire, sest äsja presidendilt heakskiidu saanud monopolide ohjeldamise seaduse jõustub 1. novembril ja sealtpeale on joogivee ja kanalisatsioonihinnad konkurentsiameti tegevusvald.

Veemajandusettevõtete tegevuses selguse saamine ei ole lihtne, kuid on võimalik. Rahandusministeeriumist aitab www.saldo.fin.ee/reportmanagement.action ja Eesti vee-ettevõtete liidu koduleht www.evel.ee, samuti on abiks veefirmade kodulehed.

Teeme 2009. aasta aruannete põhjal ülevaate suurimate veefirmade töövõitudest.

Konkurentsita on liidripositsioonil AS Tallinna Vesi (käive 773 miljonit ja kasum 340 miljonit krooni, töötajaid 336, vee hind 2010. aasta 1. jaanuarist 32.57 krooni kuupmeeter).

Miks siinkohal meenub hommikumantlis Heimar Lenk vett täis vanni serval jalga kõigutamas ja vee hinda kontrolli alla hoida lubamas, ei tea.

Teisel kohal – hurraa ja trubaduurid! – on Pärnu Vesi (käive 73,3 miljonit, kasum 2,8 miljonit, töötajaid 98, vee hind 31.93).

Kolmandal kohal asub Järve Biopuhastus (käive 71,6 miljonit, kasum 7,2 miljonit, töötajaid 68, vee hind 26.57, kusjuures selline vee hind on Kohtla-Järvel, Püssis on hind näiteks 20 krooni).

Neljas on Tartu Veevärk (käive 115 miljonit, kasum 8,9 miljonit, töötajaid 91, vee hind 24.41).

Viies on Narva Vesi (käive 89 miljonit, kasum 4,7 miljonit, töötajaid 111, vee hind 1. juunist 2010 aga 24.04).

Lugeja pani kindlasti tähele, et reastasin veefirmad vee hinna järgi. Kui võtta aluseks muud näitajad, poleks Pärnu Vesi enam nii silmapaistval positsioonil.

Uurimisel võib leida väga kummalisi ja kõrgeid veehindu, kuid nende puhul on sageli tegemist eriolukordadega, kus näiteks tarbijaid on vaid paarkümmend leibkonda.

Palusin kommentaari asjatundjalt, kelle neli põhiseisukohta olid järgmised. Inimest huvitab, mis maksab vesi. Kõrge hind näitab, et veefirma juhtimine vajab täiustamist.

Tallinn oma ebamääraselt kõrge vee hinnaga rikub üldist hinnatasakaalu. Õiglane vee hind, mis tagab mõistliku kasumigi, on umbes 24-26 krooni kuupmeetrilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles