Alar Karis: Meie kulutamine peab olema tark

Alar Karis
, riigikontrolör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: PP

Riigi raamatupidamisega on hästi, riigi rahandusega on hästi, maksutulu laekub riigile hästi, arvud näitavad, et inimestel on rohkem tööd, ja see on hea. Inimesed ostavad rohkem asju, seegi on hea. Hinnad tõusevad aeglaselt või üldse mitte. See on jällegi asjade ostjatele hea, aga … See pilt ei ole terviklik. Kui vaadata neid teemasid lähemalt, peame tunnistama, et pilt ei ole enam selge ja muutub keerulisemaks.

Kokku võttes: riigi raamatupidamine ja sellega kaasas käiv aruandlus on korras arvude poolest, aga selle kohta, mis räägib meile raha eest tehtust, teame vähe või ainult seda, mida meile näidatakse.

Riigi rahandus, mis enamiku võrreldavate näitajate poolest on Euroopas ja ehk isegi maailmas esirinnas, on kujunemas diskussiooni objektiks. Kas ikka suudame veenvalt selgitada Euroopa Komisjonile, miks Eesti moodi arvutatud eelarve on struktuurses tasakaalus, aga Euroopa Komisjoni arvutatuna mitte?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles