Ehtekunstnik jutustab lugusid Uus-Meremaast

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vivian Schotowsky raamib hõbedasse eesti maakive ja merekarpe.
Vivian Schotowsky raamib hõbedasse eesti maakive ja merekarpe. Foto: Ardi Truija

Täna Pärnus algavate gildipäevade raames saab pühapäevani külastada Maarja-Magdaleena gildi ärklisaalis Pärnus sündinud ja kasvanud ehtekunstniku Vivian Schotowsky ehtenäitust.

Tegu on isikunäitusega, kus kunstnik eksponeerib ehete kõrval maale ja tutvustab Uus-Meremaa kultuuri.

Vivian Schotowsky rääkis, et omal ajal Rääma koolis õppides märkas tema kunstiannet koolidirektor ning soovitas minna Tallinnasse õppima tekstiili eriala. Sellel erialal ei asunud ta aga kunagi tööle. Hoopis õppis kullassepast abikaasa käe all hõbesepaks.

“Hõbe on minu metall, see on meeldiv ja soe materjal ning naine saab sellest paremini jagu kui kullast. Olen õnnelik, sest minul käivad hobi ja töö käsikäes,” lausus rõõmsameelne ehtevalmistaja.

Schotowsky nentis, et hõbe on odavam ja sellega saab rohkem katsetada. Kunstnikule on see palju huvitavam. Hõbedat ostab hõbesepp Eesti proovikojast, sealt saab ainult kõrgeima – 925se prooviga materjali, mis on maailma tasemel. Nõukogude ajal näiteks müüdi ehtemeistritele kahte sorti hõbedat: prooviga 875 ja 916.  

Karbid kaljude küljes

Oma käekirja ehtekunstis Vivian Schotowsky loomeinimesena kirjeldada ei oska. Ütleb üksnes, et parajasti on tal Eesti kivi periood. Korjab mererannast kive ja paneb hõbedasse. Hõbe särab kivi ümber ja paneb kivigi särama. Teinekord lisab mõne Swarovski tehiskristalligi.

1990ndatel Uus-Meremaal viibitud ajal märkas ehtekunstnik paua merekarpide ilu. “Paua shell on ainulaadse värvusega ja seda leidub saarestiku lõunarannikul. Tuukrid sukelduvad karpide järele, mis on kinnitunud kaljudele, kaetud paksu lubjakorraga ja tuleb kalju küljest lahti toksida,” selgitas Schotowsky.

Neil karpidel on haruldased mustrid, mis varieeruvad roosakast lillani ja sinakasrohelisest halli ja mustani. Paua shell’i loetakse poolvääriskiviks. “Loodus on kõige parem kunstnik,” usub hõbesepp. Selgub, et ehtekunstnikuna on võimalik ära elada. Muidugi tähendab see agarat müügitööd ja klientidega suhtlemist ning hõbedakilode varumist.

Eesti naised on ehtetegija arvamust mööda usinad ehteid kandma.

Kunstniku silm on märganud, et mõni ehe lausa kutsub kindlat inimest ja kui kaunistuse ihaldajal raha napib, aga kooskõla ehtega nii ehe, on ta andnud hinnaski alla. “Naised armastavad ehteid. Tegemist on ikkagi käsitööga,” lausus Schotowsky.

Kunstnikul endal ei ole ehteid kaelas ega kõrvas. Lemmikehteid ta endale ise teinud pole. Need on poja looming, sest Viviani poegki on juveliir ja kullassepp.

Tähistab juubelit

Praegu elab ja töötab Schotowsky Tallinnas, kuid Pärnuski on tal kindel peatuskoht ja ta käib siin tihti.

Näitusega tähistab kunstnik oma 60 aasta juubelit ja seda, et on hõbedat sepistanud 36 aastat. “Pühendan selle väljapaneku oma vanaemale ja vanaisale, kes olid Valgamaal väga aktiivsed ja tunnustatud külaelu arendajad,” lausus kunstnik. Sel aastal on ta näidanud oma loomingut juba kolmel korral, väljapanekud on olnud Tallinnas ja Tartus.

Pärnu näitus on seotud gildi päevadega ja on Maarja-Magda-leena ärklisaalis avatud tänaseni 11-17, laupäeval ja pühapäeval 11-20. Sel ajal on kohal ka kunstnik ja tutvustab huvilistele oma töid Uus-Meremaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles