Tänavafestival võiks jätkuda

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kunstnike maja ateljeedes sai joonistada mitmeid ühispilte: parajasti on selline teoksil Kadri Rebase ateljees.
Pärnu Kunstnike maja ateljeedes sai joonistada mitmeid ühispilte: parajasti on selline teoksil Kadri Rebase ateljees. Foto: Silja Joon

Laupäeval Pärnus aset leidnud “Augustiunetuse” festivali korraldajad usuvad, et festival jääks poolikuks, kui seda tuleval aastal ei jätkaks, sest Pärnu vajab sellist üritust.


Laupäeva, 14. augusti keskööni kestnud kultuurifestivali peatelje moodustasid Pühavaimu ja Supeluse tänav, kus toimusid teatri-, raamatu-, muusika-, tantsu-, filmi-, moe- ja toidukunsti üritused. Koidula pargis peeti raamatulaata ning “Augustiunetusega” samal ajal toimusid esimene Pärnu improvisatsiooniline teatrifestival „August” ja VI Pärnu linnaosade päev. Poolesaja kultuuriüritusega tõi tänavafestival „Augustiunetus” kesklinna tänavatele, kohvikutesse ja parkidesse tuhandeid inimesi.

Rahval oli mõnus

Ürituse korraldas meeskond nimega Kastan Taskus, kus üle tosina kaasalööja. Üks korraldajaist Gea Kammer tõdes, et tegijad on pärast festivali rahul, rõõmsad ja õnnelikud. “Pärnu peatänavatel valitses harilikust teistmoodi atmosfäär ja siin olid teistsugused inimesed. Pärnakatel oli ühtne ja hea tunne. Juba laupäeva õhtul astusid nii tuttavad kui omad juurde ja küsisid, kas kavatseme üritusega tuleval aastalgi jätkata,” rääkis Kammer.

Tagasiside esimese pääsukese ja eksperimendi suhtes oli positiivne. “Kui me ei jätkaks tuleval aastal, jääks üritus poolikuks. Pärnu vajab niisugust tänavafestivali,” oli Kammer kindel. Tema sõnade kohaselt toimus festival taotluslikult mitmes tegevussektoris, et võimalikult paljud linlased saaksid kaasa lüüa.

Kammer oli rahul, sest ürituse läbiviimisel tekkis uutmoodi sünergia: Pühavaimu ja Hommiku tänava kohvikud ja ärid võtsid end üheks õhtuks punti ja täitsid tänava oma stiili ja programmiga.

“Augustiunetuse” üks eestvedajaid Viivika Orula mainis, et mõttekojas tehti juba tuleva aasta teatrifestivali plaane. “Tahaksime koostöös “Augustiunetusega” suvist teatripidu Pärnus jätkata,” kinnitas ta.

Tänavuse teatrifestivali menukiks kujunes Tõrva noorte impro-trupi värskendav esitus. Serbia noortetrupi lavastus läks kahjuks pooltühjale saalile.

Omadelt omadele

Eleka Rugam-Rebane elab Pärnus ja töötab Tallinnas. Tänavafestivali korraldamise mõte levis tema sõnutsi sõpruskonniti suust suhu ja kiiresti tekkisid sellele linnas toetajad. “Helsingis on niisugune tänavafestival tavaks ja neid on teisteski Eesti linnades, aga selge on see, et üksi sellist ei korralda,” tõdes Rugam-Rebane, kes vastutas luuletajate ja muusikute tegevuse eest.

Tore koostöö kujunes “Augustiunetuse” korraldajail gildipäevade tegijatega Maarja-Magdaleena gildist. “Muidu ei paista väljagi, et meie linnas on nii palju ägedaid kunstiinimesi. Kui nad korraga välja tulevad, on seda näha. Projekt oli edukas, sest eesmärk oli avada Pärnu võimalusi ja näidata seda, mis meil on,” rääkis Rugam-Rebane. Üritus oli nimme laiapõhjaline ja mõeldud igas vanuses linlastele, mitte ainult turistidele.

„Augustiunetus” sai teoks Pärnu linnavalitsuse ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kohaliku omaalgatuse programmi toel. Linnavalitsus eraldas 60 000 ja EAS 25 000 krooni, korraldajad tegutsesid vabatahtlikult, samuti astus suur osa esinejatest üles tasuta. “Kõik tulid kaasa, sest idee oli hea. Saadud raha kulus põhiliselt teavitustööks,” lisas Rugam-Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles