Viru Vangla kinnipeetavad kinkisid varjupaigale kuudid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriteoennetuse SA juhataja Jaano Rässa ja Viru Vangla direktori asetäitja Anu Möldri kinnitavad viimase detaili noorte kinnipeetavate ehitatud kuudile, mis varjupaigale annetati.
Kuriteoennetuse SA juhataja Jaano Rässa ja Viru Vangla direktori asetäitja Anu Möldri kinnitavad viimase detaili noorte kinnipeetavate ehitatud kuudile, mis varjupaigale annetati. Foto: Meelis Meibaum

Eile hommikul anti Rakvere koduloomade ­varjupaigale üle kuus kuuti, mille on ehitanud kuus noort Viru Vangla kinnipeetavat sel suvel alanud mahuka koolitusprojekti “Portfoolio” raames.


Üle kahe aasta kestva koolitusprojekti ajal saavad 260 16-24 a vanuses vangi võimaluse osaleda kutsekoolitustel. Õppida saab nii puu- kui ka elektritööd, omandada müürsepa ja pottsepa oskused, läbida B-kategooria autojuhikursused või traktoristikoolitus.

Projekti peamine eesmärk on aidata noortel vangidel omandada eluks vajalikud teadmised, et nad ei satuks vanglast vabanedes taas kuritegelikule teele.

Emotsionaalne tõuge

“Ausaid töötegemise viise on palju rohkem kui mitteausaid,” ütles Kuriteoennetuse SA juhataja Jaano Rässa.

Ta lisas, et keegi ei oota, et 80- või 160tunniselt kursuselt väljuksid oskustöölised, aga kursuse käigus saab kinnipeetav aluse, mida edasi arendada.

Kui see ka tema elukutseks ei kujune, on näiteks elektri- või müürsepatöö midagi sellist, mida iga mees oma koduses majapidamiseski ette võtta võiks.

Rässa sõnu on tegemist lühikese intensiivse vabanemiseelse ettevalmistusega, mis peaks andma kinnipeetavatele emotsionaalse tõuke, tahte midagi teha ning samuti arusaama, et ta on selleks ka võimeline.

Viru Vangla direktori asetäitja Anu Möldri lisas, et oluline on ka töötegemise harjumus ja distsipliin.

Enesekindlus vabanemisel

“Üks meie projekti moto on see, et võimalused ja kohustused käivad käsikäes. Meie anname võimaluse, aga sellega kaasnevad kohe ka täiendavad kohustused,” selgitas Rässa.

See tähendab, et projektis osalejatesse suhtutakse tunduvalt rangemalt kui teistesse kinni­peetavatesse. Iga väiksemgi üleastumine vanglas võib lõppeda projektist väljaarvamisega, mida on ka juhtunud.

Praeguseks on käesoleva koolitusprojekti raames lõpuni jõudnud kaks elektritöögruppi. Kohe on lõpetamas puutöökursus kuue osalisega, kes varjupaigale annetatud kuudid ­ehitas.

Töös on kaks autojuhigruppi, kummaski kümme inimest, ning kaks müürsepa-pottsepa gruppi, mõlemas üheksa kinnipeetavat. Ühtlasi läbivad kõikidel kutseõppekursustel osalejad ka esmaabikoolituse.

Koolitusel saavad osaleda vangid, kes mahuvad vanusevahemikku 16-24 ning kelle vabanemiseni on jäänud lühem aeg. Samuti on tähtis kinnipeetava käitumine vanglas.

“Meie jaoks on oluline see, et kinnipeetaval endal oleks soov, motivatsioon ja tahe kursustel käia,” ütles Möldri. Projekti hariduskorraldaja Karita Ortus lisas, et samas ei välistata osalejate valikul ka kinnipeetuid, kellel on olnud varasemaid rikkumisi, kuid kui neil tekib projekti kestel uusi rikkumisi või nad käituvad ebakorrektselt, siis on võimalus nad grupist välja arvata.

Kursuse läbimise korral saab kinnipeetav tunnistuse, mis Möldri hinnangul lisab vabanenule enesekindlust, et minna tööd otsima. “See annab väga palju juurde,” ütles ta.

Projekti kogumaksumus on umbes 7,7 miljonit krooni, millest ligi 90 protsenti rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi struktuurtoetusest ning ülejäänud kümnendiku tasuvad Kuriteoennetuse SA ja Viru Vangla.

Juhendajad

• Kutseõppekursuseid viivad läbi Rakvere ametikooli täiskasvanute kursuste õpetajad.

• B-kategooria autojuhiloa ja traktoristikoolitust juhendavad autokoolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles