Punkri ennistajad on jõudnud poole peale

Karl-Eduard Salumäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja on töödega seni graafikus püsinud ning need peaksid septembris valmis saama.
Ehitaja on töödega seni graafikus püsinud ning need peaksid septembris valmis saama. Foto: Alar Karu

Tarvastu vallas Ennuksemäel taastatakse metsavendade kunagist pelgupaika ning tehakse palju muud, et ajaloolist kohta võimalikult hästi tähistada.


Töid tegeva osaühingu Aves Ehitus juhataja Avo Aedma rääkis, et kokkuleppe järgi peaks punker septembri lõpuks valmis saama ning seni on graafikus püsitud.

«Valmimistähtaeg on tegelikult detsembri lõpul, aga kui vahepeal midagi hullu ei juhtu, peaksime kõigi töödega septembris valmis saama küll,» sõnas Aedma.

Tarvastu vallavanema Alar Karu sõnul ei piirdu tehtavad tööd üksnes punkri taastamisega. Ühtlasi märgistatakse sinna viiv matkarada, korrastatakse ümbritsevat noort metsa, ehitatakse lõkkeplats, paigaldatakse pingid ja tehakse palju muudki, et ajalooline koht saaks mälestisena tervikliku olemuse.

«Teeme seda selleks, et noored näeksid võimalikult ehedal kujul, kuidas nende esivanemad olude sunnil elama pidid,» kirjeldas Karu töö tegijate eesmärki. Tema arvates väärib Ennuksemäe punker tähistamist kas või seetõttu, et seal on seitse inimest surma saanud.

«Punkrit ehitades leiti isegi luid,» lausus Karu. Ta lisas, et tõenäoliselt on tegemist säilmetega, mis leiti üheksakümnendate aastate esimesel poolel tehtud väljakaevamistel ning tol korral maha unustati.

Vallavanema selgitust mööda on tööde kogumaksumus umbes 470 000 krooni, millest 116 000 jääb valla kanda. Ülejäänud raha saadi Leaderi meetmest toetusena.

Ennuksemäe punkri rajasid 1944. aastal Jaan ja Evald Sova, kellega hiljem liitus veel kümme metsavenda. Soodevahelisse metsakõrgendikku kaevatud muldonnile pääses ligi kahe maskeeritud luugi kaudu.

Mõte punkriga midagi ette võtta tärkas Tarvastu valla, muuseumi ja raamatukogu rahval enam kui kolme aasta eest seal mail matkates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles