Hiigeltomatist jääb asi ikka väga kaugele

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubatud hiigeltomatite asemel kasvasid Jõgeva sordiaretajatel sellist kasvu tomatid. Need viis Beefmasterit kaaluvad kokku ligi 800 grammi.
Lubatud hiigeltomatite asemel kasvasid Jõgeva sordiaretajatel sellist kasvu tomatid. Need viis Beefmasterit kaaluvad kokku ligi 800 grammi. Foto: Andres Ehrenpreis

Hiigeltomatid! Üks parimaid sorte, mida kuskilt ei osta! Sellist revolutsiooni tomatikasvatuses lubas kevadel hiigeltomati seemneid reklaaminud postimüügifirma. Jutt oli ilus ja ümmargune, aga kahjuks vale.


«Hiigeltomatitest on asi ikka väga kaugel,» tõdes Jõgeva Sordiaretuse Instituudi köögiviljade osakonna juhataja kohusetäitja Ingrid Bender. «Hiiglaste asemel kasvasid meil üsna tavalised tomatid.»

Ingrid Bender ostis kevadel kõvasti reklaamitud hiigeltomati seemned postimüügifirmast Estdirect Office OÜ, mis on pakkunud ka taevasse tõusvaid imemaasikaid, rinnasuurenduskapsleid ning Esmeralda õnnetoovaid vahendeid.

Seemnetest pidid reklaami järgi kasvama kuni kahekiloseid tomateid andvad taimed, mille külge tulevat kuni 20 hiigeltomatit.

Vääramatu jõu süü

Paki saabudes selgus, et tegu on Beefmasteri sordiga, mida Selteret OÜ on Eestis müünud mitu korda odavamalt juba 2004. aastast. Jõgeval külvati hiigeltomati neli seemet kasvuhoonesse 19. aprillil.
Kõik seemned läksid kasvama, esimene tomat nopiti 29. juulil. See oli pea kümme korda reklaamis lubatust väiksem ehk kaalus 220 grammi.

Nädal tagasi oli hiigeltomatitest valminud kuus, neist suurim kaalus 275 grammi. «Tegelikult on need praaktomatid, kõik on lõhki kasvanud,» ütles Ingrid Bender saagi kohta. «See on tänavu häda – temperatuuri kõikumised on väga suured.»

Miks hiigeltomatid siis hiiglasteks ei kasva, ehk need polegi hiigeltomatid? Estdirect Office OÜ juhatuse liige Leo-nora Linter tunnistas, et temalgi pole juuni lõpus kasvuhoonesse istutatud hiigeltomatid hiigelmõõtmeid võtnud: üks tomat kaalus 300 ja teine 500 grammi.

Ta uuris esmalt, kas sordiaretajad kasvatasid tomateid kasvuhoones või avamaal.

«Ah kasvuhoones kasvatasid,» ütles ta vastust kuuldes. «No muidugi! Kasvuhoones nad üldse ei kasvanudki, sest kui temperatuur ületab 25 kraadi, siis hakkavad tomatite õied kuivama, tomatit ei tulegi. Agronoomid peaksid sellisest asjast teadlikud olema.»

Leonora Linter lisas, et sel aastal juhtis tomatikasvatust force majeure ehk vääramatu jõud.

«Ka Nizzas, kus kasvatati suuri tomateid, võttis külm sel kevadel esimesed tomatid ära,» rääkis ta. «Kasvuhoones meil sel aastal ilusat tomatit ei tulegi, suvi oli liiga kuum.»

«See jutt on täielik jama,» ütles Ingrid Bender. «Tegu on osava vastajaga, aga ta ei ole asjatundlik.»

Ta selgitas, et kui temperatuur on üle 35 kraadi, siis võib juhtuda, et tomatid ei kasva. «Kuumadel maadel kasvavad tomatid ju väga edukalt,» lisas Bender. «Meil ei kukkunud õied küljest. Tomatid on küljes ja puha, aga need ei kasva kahekilosteks, nagu lubatud.»

Kas raha saab tagasi?

Kaebusi hiigeltomatite väikeste mõõtmete kohta polevat Estdirect Office saanud. «Tomatid veel kasvavad,» ütles Leonora Linter. «Kui oleks veel üks ilus kuu, siis tuleksid kindlasti ilusad suured tomatid.»

Kaht väikest hiigeltomatit maitsnud Ingrid Bender hindas nende maitset kolm plussiks, Tartu Postimehe kaheliikmeline esindus pidas õigel ajal nopitud Beefmasterit väga heaks ja üleküpsenud tomatit üsna maitsetuks.

Estdirect Office OÜ küsis hiigeltomati seemnete pakist 99 ja saatekulude eest 59 krooni. Selteretist sai kevadel sama kauba 28 krooniga.

Kui hiidtomatite seemnete ostja pole tulemusega rahul, lubas Estdirect Office seemneraha tagastada. Kas lubadus kehtib? «Kui oleme lubanud, siis kindlasti,» kinnitas Leonora Linter.

Rekordtomat
• Kõige raskem, 3,51 kilo kaaluv tomat sordist «Delicious» kasvas 1986. aastal USAs Oklahoma osariigis, selle kasvataja oli Gordon Graham.
Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles