Politsei muretseb turvalisuse pärast suvituskohas Võsul

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu.
Võsu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Võsu asulas O kõrtsis lühikese ajaga juhtunud kaks tõsiste tagajärgedega peksmist panid korravalvureid otsima dialoogi kohaliku omavalitsuse ja lõbustusasutuste juhtidega.


Ööl vastu 31. juulit sai Võsul O kõrtsi juures peksa Vihula vallaametniku poeg. Kaks nädalat hiljem, 15. augusti varahommikul sõitsid O kõrtsi ette kaks meest, kes hakkasid valimatult peksma lõbustusasutuse kliente. Üks vigastada saanud noormees viidi haiglasse, teine kannatanu lahkus omal jalal.

Kaks rusikakangelast vigastasid väidetavalt vähemalt viit inimest. Politsei alustas mõlema juhtumi puhul kriminaalmenetluse kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel.

Politsei võttis eelmisel neljapäeval vahi alla 20aastase Anderi, keda kahtlustatakse 15. augusti varahommikul Võsul O kõrtsis toime pandud peksmises.

Mees vabanes tänavu aprillis vanglast, kus kandis karistust peksmise eest.

Teine kuriteos kahtlustatav, 21aastane Martin ilmus eile vabatahtlikult politseisse ülekuulamisele. Temale kohaldati eeluurimise ajaks tõkendina elukohast lahkumise keeldu.

Petlik statistika

Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda ütles, et vägivalda tuleb ette igas lõbustusasutuses. Et Võsul O kõrtsis lühikese ajaga juhtunud peksmistel olid tõsised tagajärjed, siis maakonna politseijuhi sõnul soovivad korravalvurid arutada asja kohaliku omavalitsuse ja Võsu suuremate lõbustusasutuste esindajatega.

Statistika järgi vähenes kuritegevus Vihula vallas tänavu esimesel poolaastal mullu sama ajaga võrreldes 20 episoodi võrra.

Samuti vähenes kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel alustatud kriminaalmenetluste arv. Tänavu on Vihula vallas registreeritud kuus kehalise väärkohtlemise juhtu, neist kaks on nimetatud peksmised, ülejäänud neli peretülid.

“Arvan, et neid peksmisi on tegelikult rohkem,” jätkas Kalda. “Paljud kannatanud ei pöördugi politseisse.” Seepärast pani politseijuht inimestele südamele, et nad ikka mundrikandjatele kuritegudest teataksid.

Vajalik kompromiss

Kalda sõnul oli viimase peksmise puhul vähemalt kümmekond pealtnägijat, kuid politsei peab tunnistajaid tikutulega otsima.

“Ega see asi ei parane, kui kannatanud politseisse ei tule,” sõnas Kalda ja lisas, et raskustest hoolimata saab politsei kurjategijad kätte, et kohus saaks neile teenitud karistuse määrata.

Politsei hinnangul võiks lõbustusasutuste omanikud oma valduste turvalisemaks muutmiseks paigaldada turvakaamerad, palgata tööle turvamehi.

Kohalik omavalitsus aga saab mõjutada neid ettevõtjaid, kes turvalisusesse vajalikul määral panustada ei soovi.

Vihula vallavanem Rene Treial ütles, et peksmisi on arutatud vallavalitsuse tasandil, kuid mingit otsust tehtud ei ole.

Samuti jäi lahtiseks, kui palju peab lõbustusasutuse omanik panustama ümbruskonna turvalisusesse.

Treiali hinnangul peab eeskätt lõbustusasutuse omanik olema huvitatud klientide turvalisusest, sest see mõjutab otseselt külastatavust ehk käivet.

Omavalitsuse võimuses on piirata probleemsete kohtade lahtiolekuaega. Samas tõi Treial näite, et alati leidub inimesi, kes pole ühe või teise asjaga rahul.

Omavalitsus püüab leida kompromissi, et puhkekohas midagi ikka toimuks ja see võimalikult väheseid inimesi häiriks.

Peksmistest rääkides arvas vallavanem, et need on väljastpoolt valda tulnud pahategijate kätetöö. Samas viitas Treial asjaolule, et sel suvel oli Võsu rannas kuni 8000 inimest, vallas küündis elanike arv koos puhkajatega 20 000 inimeseni, kuid olulisi korrarikkumisi ei olnud.

Suviti jälgib vallas korda kohalik konstaabel, keda abistab noortest politseinikest moodustatud niinimetatud suvepatrull. Treiali andmetel oli 31. juulil juhtunud peksmise ajal Võsul Ida-Virumaalt Sinimägedest sõjaveteranide ürituselt tulnud märulipolitsei, lisaks veel kohalik konstaabel ja kolm politseipatrulli. Sellest hoolimata ei õnnestunud vägivalda ära hoida.

Rohtu pole

Võsul O kõrtsi pidav ettevõtja Olev Puldre rääkis, et 15. augusti varahommikul kell pool neli tulid kaks meest kõrtsi ja hakkasid esimesi ettejuhtuvaid peksma. “Kuidas saab sellist asja ennetada?” küsis Puldre.

Ettevõtja sõnul on kõrtsis oma turvamees olemas, kes vajadusel sekkub, et võimalikku kaklust ära hoida. Kui aga inimesed tulevad lõbustuskohta eesmärgiga kedagi peksta, siis turvamees seda ära hoida ei saa.

Turvakaameraid pidas ettevõtja liialt kalliks. Liiati pole neist suurt tolku. Puldre tõi näite, et Rakveres olid tal ööklubis turvakaamerad, kuid pahategijad leidsid ikkagi koha, kuhu kaamerasilm ei näinud.

Viimatistest peksmistest rääkides lubas Puldre süüdlastele kindlasti kohtus tsiviilhagi esitada, et lisaks varalisele kahjule hüvitataks ka mittevaraline.

Korravalvurite tegevusest rääkides nentis Puldre, et patrull ja turvafirma käivad asulas ja rannas ringi päevasel ajal. Rohkem oleks neid aga vaja õhtu- ja öötundidel.

Naabrinaine loobus ööbimisest

Võsul O kõrtsi naabruses suvitav Eve tunnistas, et on lõbustusasutuse pärast loobunud nädalavahetusel suvitusasulas ööbimast.

Kõrtsist tuleva lärmi tõttu on ta mitmel korral politsei välja kut­sunud, tädi on allkirju kogunud, kuid kõik see on jäänud tulemuseta.

Eve sõnul ta kaklusi kõrtsi juures näinud ei ole. Küll aga löödi tema pojal seal paar aastat tagasi silm siniseks.
Politseisse tookord ei pöördutud. “Paras talle. Siis teab, et sellistes kohtades ei kola,” selgitas Eve.

Kui naise tädipojal samuti aastaid tagasi kõrtsis ninaluu puruks löödi, siis keeldus kohalik konstaabel avaldust vastu võtmast.

Tädi viis avalduse Rakvere politseiosakonda, kust saadeti mõne aja pärast kiri, et kannatanu vigastused on kerged, ja soovitati tsiviilhagiga kohtu poole pöörduda.

Tuleb palgata turvamees

Võsu alevikuvanema Eha Sirelbu andmetel ei ole kuurortasulas suuri probleeme olnud. Jaanituled ja kontserdidki on rahulikult möödunud.

Õhtuti aleviku vahel jalgrattaga sõites pole naine vägivaldseid inimesi kohanud, küll aga on aeg-ajalt silma hakanud alkoholijoobes noored.

Et sel suvel oli Võsul palju rahvast, siis alevivanema hinnangul pole mingi ime, kui midagi juhtub. “Paar löömingut on väike protsent,” sõnas ta.

Eha Sirelbu tähelepanekute järgi tõmbab O kõrts noori. “Siis tekib ikka probleeme,” arvas alevikuvanem ja soovitas lõbustusasutuse oma­nikul kõrtsi turvamees palgata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles