Pühitsetakse Eliisabeti kiriku uus orel

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliisabeti kiriku uus orel pühitsetakse sisse.
Eliisabeti kiriku uus orel pühitsetakse sisse. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Reedel, 27. augustil kell 18 pühitsetakse Pärnu Eliisabeti kiriku uus orel pidulikul kontsert-avatseremoonial.

Oreli pühitseb EELK piiskop Einar Soone. Oreli avamiseks on helilooja Mart Siimer kirjutanud “Te Deumi” kahele orelile, ühendkoorile, solistile ja keelpillidele.

Teose kannavad ette Eliisabeti kiriku segakoor ja tütarlastekoor Elise, Pärnu segakoor Endla, Kuressaare koguduse segakoor Sauer ja Tallinna Kaarli koguduse kontsertkoor. Organistid on Piret Aidulo ja Mart Siimer, solist Jaanus Torrim (bariton), samuti osaleb Allar Kaasiku keelpillikvartett. Dirigent on Mikk Üleoja.

Estonia seltsi segakoor kannab üritusel Heli Jürgensoni juhatusel C. Francki “Psalm 150”.

Pidulikule avatseremooniale järgneb kell 20 orelikontsert, millel kuuleb teoseid kahele orelile Ines Maidre, Toomas Trassi ja Jaanus Torrimi esituses. Õhtune kontsert on pühendatud H. Kriisa, R. Uusvälja ja J. S. Bachi juubelitele. Kavas on improvisatsioonid kahel orelil.
Mõlemad kontserdid on tasuta.

Eliisabeti kiriku uue oreli ehitas Kriisa Oreliehitus OÜ eesotsas orelimeister Hardo Kriisaga. Kriisade firma on tegutsenud järjepidevalt 1886. aastast. Kokku on nad valmistanud ligikaudu 50 orelit, millest enamik on säilinud ja asuvad Eestis.

Eliisabeti kiriku orelit peetakse suurimaks Eesti orelimeistri tööks ja Eesti kunstniku Rait Präätsi kavandatud oreliprospekti tervikkompositsiooniks pärast II maailmasõda.

Avatav orel laiendab oluliselt linna ja maakonna orelimuusikaalast ampluaad. Ligi 30 registriga oreli valmimine loob võimaluse erinevate suurvormide ettekandeks koori, orkestri ja kahe oreliga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles