Ristid jõudsid Soomest kullatuna tagasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu kesklinnas asuva Issandamuutmise kiriku kellatorni uue katuse valmimistähtaeg lükkus augusti algusest septembri keskpaika, sest renoveerimistööd osutusid eeldatust keerukamaks. Homme aga õnnistatakse torni tippu ehtivad ristid.

Esmalt pidi osaühing Ardis Ehitus Aia tänava õigeusu kiriku kellatorni katuse renoveerima 2. augustiks, kuid nüüd, nädalaid hiljem, kõrguvad torni ümber endiselt tellingud.

“Ardis Ehitus natukene venitab nende asjadega, praegu on põhjenduseks ristid, mis täna (eile, toim) tuuakse Soomest kuldamiselt tagasi,” ütles Pärnu Issandamuutmise kiriku koguduse ülempreester Ardalion Keskküla. “Meil on olnud osutamisi, et nad hoolsamad oleksid, aga see on mõistetav, Ardis ei ole ju restaureerimisfirma.” Keskküla kinnitusel on ehituslikest eriarvamustest rahumeelselt üle saadud ja takistusi katuse septembrikuisel valmimisel ta ei näe.

Ülempreester nentis, et muinsuskaitseameti riiklikust pühakodade säilitamise ja arengu programmist eraldatud veidi üle 540 000 kroonist jagub kriitilises seisus kellatorni katuse vahetamiseks ja sellega kaasnevateks hädavajalikeks töödeks. Kopsakama rahapaunaga oleks renoveerimistöid saanud põhjalikumalt teha, sest väljavahetamist vajab ülejäänud katuski, tõdes Keskküla.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent kinnitas, et nemadki on tööde venimise põhjustega kursis, kuid need on põhjendatud. “Peamine probleem oli, et katusevahetusega alustades selgus kellatorni arvatust hullem seisukord,” märkis ta.

Ardis Ehituse juhatuse liikme Indrek Ranna väitel on kellatorni valmimise uus tähtaeg 15. september, kuid see, kas tellingud kiriku ümbert selleks kuupäevaks maha saavad, sõltub suuresti ilmast. Kõva tuule ja vihmaga pole tööd teha võimalik.

Ehituse tähtaegade nihkumisest olulisemaks pidas ta märkida, et homme kell 16 algab kirikus Soomest jõudnud ristide õnnistamistseremoonia, mille järel need kellatorni tippu tõsta saab.

Issandamuutmise kiriku kellatorni katuse vahetamisega paralleelselt toimetavad ehitusmehed Rendi sõnutsi Vee tänaval Katariina kiriku kallal, kus samamoodi värskendatakse katusekonstruktsiooni ja -katet. “Tegu on mahuka projektiga, mis algas eelmisel aastal, jätkub tänavu ja tõenäoliselt ka järgmisel aastal,” ütles Rent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles