Puhkusepäevade arvutamisest

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Viibisin palgata puhkusel ja nüüd on minu põhipuhkus lühem, kas tööandja on valesti arvestanud?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver:

Poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse (palgata puhkuse) aeg põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka ei lähe, mistõttu nimetatud aja eest töötaja põhipuhkust ei saa. Seega, kui viibisite kuu tasustamata puhkusel, on sellel kalendriaastal põhipuhkuse andmise õiguse aluseks olevat aega 11 kuud ja põhipuhkus sellest tulenevalt lühem.”



Jäin rasedus- ja sünnituspuhkusele ning otsustasin kasutada pärast veel kuut kuud lapsehoolduspuhkust. Käesoleva aasta puhkust (28 kalendripäeva) ma kasutada ei ole jõudnud. Kas mu 2010. aasta puhkus ei kao?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Töölepingu seaduse (TLS) 68. paragrahvi 5. lõike alusel tuleb põhipuhkust kasutada kalendriaasta jooksul. Põhipuhkuse nõue aegub aasta jooksul, arvates selle kalendriaasta lõppemisest. Näiteks 1.01.2010 – 31.12.2010 kalendriaasta puhkus 28 kalendripäeva aegub 1.01.2012. Seega saab seda puhkust üldjuhul kasutada 2010. ja 2011. aasta jooksul.

Kuna teie olete sellel aastal jäänud rasedus- ja sünnituspuhkusele ning soovite kasutada osaliselt (kuus kuud) lapsehoolduspuhkust, kohaldatakse teie põhipuhkusele aegumise peatumist. TLSi 68. paragrahvi 6. lõike alusel peatub töötaja põhipuhkuse aegumine, kui töötaja kasutab rasedus- ja sünnituspuhkust, lapsendaja puhkust ja lapsehoolduspuhkust, samuti kui töötaja on aja- või asendusteenistuses.

Juhul, kui töötaja puhkuse aegumisperioodi sees on puhkuse aegumine peatunud töölepingu seaduse 68. paragrahvi 6. lõikes nimetatud juhtudel, on töötajal õigus puhkust kasutada pärast puhkuse kasutamist takistava asjaolu äralangemist aegumisperioodi lõpuni ja/või nende lisapäevade võrra, mil töötaja ei saanud puhkust aegumisperioodi vältel kasutada.

Teil on lapsehoolduspuhkuselt naasmisel õigus oma 2010. aasta põhipuhkust kasutada aegumisperioodi lõpuni (kuni 1.01.2012) ja sealt edasi veel 320 (140+180) kalendripäeva jooksul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles