Pärnu kolledžisse saab virtuaaltuurile minna

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virtuaaltuuril Pärnule klikkides on näha Tartu ülikooli Pärnu kolledži asukoht Pärnu aerofotol, samuti linnakaardil, kus on võimalik näha kaugust teistest Pärnu huvipunktidest ning vaadata fotosid kolledžist.
Virtuaaltuuril Pärnule klikkides on näha Tartu ülikooli Pärnu kolledži asukoht Pärnu aerofotol, samuti linnakaardil, kus on võimalik näha kaugust teistest Pärnu huvipunktidest ning vaadata fotosid kolledžist. Foto: Kuvatõmmis

Tartu ülikool avas uudse virtuaaltuuri, mis annab ülevaate modernsetest õppehoonetest ja näitab nende paiknemist kaardil. Tuur hõlmab peale Tartu ülikooli Pärnus, Viljandis, Tallinnas ja Narvas asuvaid ülikooliga seotud hooneid.

Virtuaaltuuril Pärnule klikkides on näha Tartu ülikooli Pärnu kolledži asukoht Pärnu aerofotol, samuti linnakaardil, kus näeb kaugust teistest Pärnu huvipunktidest ja vaadata fotosid kolledžist.

Tartu ülikooli rahvusvahelise turunduse spetsialist ja virtuaaltuuri idee autor Kärt Viilup ütles, et idee sai alguse vestlusest välistudengitega, kes tõstsid esile Tartu ülikooli ilusaid õppehooneid.

Idee sai alguse sellest, et välistudengid tõstsid esile Tartu ülikooli ilusaid õppehooneid, ent kuna Tartu ülikooli campus on Tartus kogu linn, millele lisanduvad õppehooned Pärnus, Tallinnas, Viljandis ja Narvas, oli välistudengitele vaja head rakendust, mis aitaks neil kohaneda ja tooks ülikooli peopesale.

„Kuna Tartu ise on üks suur ülikoolilinnak ning õppehoonete vahel orienteerumine ja vahemaad võivad esialgu näida hirmutavad, siis virtuaaltuuriga tahamegi näidata Tartu kompaktsust. Virtuaaltuuri kasutamine hõlbustab kindlasti nii kohalike üliõpilaste kui välistudengite kohanemist ülikoolilinnas ja tutvustab lähemalt Tartu ülikooli,“ sõnas ta.

Virtuaaltuuri rakenduse väljatöötanud Redwall Digitali tiimi esindaja Helari Palmiste ütles, et virtuaaltuur on omanäoline rakendus, sest varem ei ole Eestis midagi sarnast tehtud.

Rakendus arvutab kiirelt linnadevahelised kaugusedki. „Kui vajutada üleval menüüribal Pärnu peale, viib rakendus mind Pärnusse ja arvutab kohe välja teiste linnade kaugused,“ ütles Viilup ja lisas, et rakendus näitab sedagi, millises ilmakaares linnad asuvad.

Viilup avaldas lootust, et lähitulevikus on võimalik virtuaaltuuri kaudu näha 360kraadiseid vaateid laboritest: „Kui tulevikus peaks näiteks mõni õppehoone või ühiselamu juurde tulema, saame ka need hõlpsasti kaardile lisada.“ Peale selle planeeritakse virtuaaltuuri arendada tagasiside põhjal.

Virtuaaltuuri loojate sõnutsi uurisid nad samalaadsete rakenduste kasutust Euroopa mandriosa ülikoolide seas, ent analoogseid lahendusi nad ei leidnud. „Pigem olid kasutusel vaid 360kraadiseid vaateid pakkuvad virtuaaltuurid. Uuenduslikumad nagu äsja valminud Tartu ülikooli virtuaaltuur on kasutusel rohkem USA, Briti ja Austraalia ülikoolides,“ rääkis Viilup, lisades, et lähiriikide ülikoolide võrdluses on tegemist unikaalse virtuaaltuuriga.

Rakendus on üles ehitatud Wordpressi veebihaldustarkvarale. Google’i kaardirakendusega seoti galeriide, videote ja virtuaaltuuri näitamine.

Virtuaaltuuri saab teha veebiküljel virtualtour.ut.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles