Sajanditagused toidud

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha küpsis mädarõika-kartulipudruga.
Sealiha küpsis mädarõika-kartulipudruga. Foto: Erakogu

Valga lihatööstus tähistab septembris oma 100 aasta juubelit. Meenutamaks möödunud aegade maitseid ja lõhnu, otsisid VK Lihakokad Priit Toomits ja Jazz välja kaks käepärast, justkui vanaemade koostatud toiduretsepti.
 

Kartulikäkid maamehesingiga

6 kartulit
1 muna
½ klaasi nisujahu
1 tl soola
300 g maamehesinki
1 tükeldatud sibul
2-3 küünt tükeldatud küüslauku
Peterselli
Nelki

Kartulid keedetakse, kooritakse, tambitakse pudruks või aetakse läbi veski, lastakse jahtuda. Seejärel segatakse juurde hõõrutud muna, jahu ja sool. Sink lõigatakse tükkideks või hakitakse ja pruunistatakse pannil koos sibula ja küüslauguga. Pannakse juurde peterselli ja pisut nelki. Kartulisegust vormitakse koogid. Iga koogi keskele tehakse sõrmega auk, täidetakse seguga ning vajutatakse jälle kinni. Küpsetatakse pannil, kuumal restil või keedetakse soolases vees, kuni tõusevad pinnale. Antakse lauale sulatatud või või rasvaga.

Allikas: Emma Leesment-Mälberg, “Perenaiste käsiraamat”, 1909.

Sealihaküpsis mädarõika-kartulipudruga

Kilone tükk sea abaliha
15 kooritud kartulit
 3 spl võid
200 g 38%-list vahukoort
Soola
Kanapuljongit
Värsket punapeeti
Äädikat
Kukeseeni
Võid
Peterselli
Salveid
Muskaati
Mädarõigast

Määri sealiha soola ja pipraseguga, rösti kiirelt kas pannil, pliidiraual või grillil. Aseta hautamisnõusse, vala peale kanapuljong, lisa salvei ja petersell. Hauta umbes 2 tundi.

Kartulid keeda ja purusta pudrunuiaga, lisa toasoe või ja kuumutatud vahukoor ning mädarõigas. Maitsesta soola, vähese küüslaugu ja muskaadiga ning klopi vahuliseks. Seened maitsesta soolaga, pintselda õliga ja grilli. Punapeedid koori ja keeda äädikaga maitsestatud soolvees. Serveeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles